Oliwa pod lupą. Wykryto wady i nałożono kary pieniężne
fot. IJHARS
Oliwa pod lupą IJHARS - wykryto wady niedopuszczalne #w najwyższej kategorii oliwy z oliwek.
Jakość handlowa oliwy z oliwek jest ściśle uregulowana przepisami. Inspektorzy podczas kontroli sprawdzili sposób składowania oliwy, pobrali próbki do badań laboratoryjnych i zweryfikowali jej oznakowanie.
Kontrola przeprowadzona została na różnych etapach wprowadzania do obrotu (sklepy, podmioty sprowadzające z innych krajów, składujące, prowadzące sprzedaż hurtową) w ostatnim kwartale ubiegłego roku na terenie całego kraju.
Oliwę skontrolowano w 56 podmiotach, stwierdzając nieprawidłowości w 38 (67,9 % skontrolowanych).
Cechy organoleptyczne
Kontrolą objęto 50 partii oliwy o objętości 73,4 hl. Występowanie wad organoleptycznych tj. Md > 0 (mediana wad), które są niedopuszczalne w przypadku najwyższej kategorii oliwy z oliwek i świadczą o niższej kategorii oliwy, stwierdzono w 38 partiach (76 %) o objętości 40,7 hl. W wybranych partiach stwierdzono również brak aromatu owoców.
Cechy fizykochemiczne
Kontrolą objęto 52 partie o objętości 116,6 hl. Nieprawidłowości wykazano co prawda tylko w 5 partiach (9,6 %) o objętości 3,6 hl. Jednak również były to partie oliwy z najwyższej kategorii. Stwierdzono głównie przekroczenia poziomów parametrów określonych w przepisach, np. zawyżoną zawartość stigmastadienów (związków powstających pod wpływem temperatury) oraz estrów etylowych kwasów tłuszczowych.
Znakowanie
W zakresie znakowania sprawdzono 110 partii o objętości 136,9 hl, z czego zakwestionowano 50 partii (45,5 %) o objętości 30,9 hl.
Stwierdzono m. in.:
1. Podanie nazwy „oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia” oraz użycie opisu dla tej kategorii, podczas gdy klasyfikacja sensoryczna wykazała, że produkt był oliwą niższej kategorii tj. „oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia” lub „oliwą lampante”, która nie powinna być spożywana bez uprzedniej rafinacji.
2. Brak podania informacji o miejscu pochodzenia oliwy oraz jej kategorii.
3. Zamieszczenie obowiązkowych informacji przy użyciu zbyt małej czcionki, przez co te informacje były mało czytelne dla konsumentów.
4. Brak podania obowiązkowych informacji w języku polskim, w tym np. nazwy produktu, informacji na temat kategorii, miejsca pochodzenia.
5. Zastosowanie niewłaściwej, niezgodnej z przepisami nazwy np. zamiast „oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia” podano „Ekologiczna oliwa z oliwek (…) Extra Virgin” lub „oliwa z oliwek extra virgin tłoczona na zimno”.
6. Brak zamieszczenia informacji o warunkach przechowywania oliwy lub podanie tych informacji za pomocą komunikatów niezgodnych z obowiązującym w tym zakresie przepisem.
W ramach przeprowadzonej kontroli na żadnym z etapów nie stwierdzono przypadków bezprawnego zastosowania odniesień do chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych oraz ekologicznej metody produkcji. Stwierdzono jeden przypadek w sklepie przechowywania oliwy w niewłaściwych warunkach tj. na najwyższej półce regału z narażeniem na bezpośrednie działanie światła. Pozostałe kontrolowane partie produktów były przechowywane we właściwy sposób, zapewniający odpowiednią jakość. Nie stwierdzono produktów po upływie daty minimalnej trwałości.
Zastosowane sankcje
W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy wydali 10 decyzji administracyjnych nakładających kary pieniężne, 8 decyzji zakazujących wprowadzenia do obrotu towarów niespełniających wymagań jakości handlowej, 4 decyzje nakazujące wycofanie z obrotu, 3 decyzje w związku z odstąpieniem od wymierzenia kary pieniężnej ze względu na niską szkodliwość czynu.
Dodatkowo nałożyli 2 mandaty karne oraz wydali 13 zaleceń pokontrolnych.
Z uwagi na niezakończone postępowania administracyjne oraz trwające procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji może ulec zmianie.
Konsumencie! Pamiętaj, że:
Kategorie oliwy z oliwy są ściśle uregulowane w przepisach. Jedną z nich jest oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia czyli „najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych”.
Tylko na etykietach: „oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia” i „oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia” mogą pojawić się następujące oznaczenia:
- „pierwsze tłoczenie na zimno” – tylko odnośnie ww. oliw otrzymanych przy temperaturze poniżej 27˚C z pierwszego mechanicznego tłoczenia przecieru z oliwek za pomocą tradycyjnego systemu wytłaczania z wykorzystaniem tłoków hydraulicznych;
- „uzyskiwanie na zimno” – tylko odnośnie ww. oliw, otrzymanych przy temperaturze poniżej 27˚C, za pomocą przesączania lub wirowania przecieru z oliwek.
Na etykietach oliw należących do wspomnianych wyżej kategorii może pojawić się fakultatywnie oznaczenie roku zbioru oliwek.
Źródło: IJHARS
Czytaj również
- Stopniowo zwiększaj dawkę ruchu. Zacznij od ćwiczeń w domu
- Zdrowie to inwestycja w siebie. Pamiętaj o badaniach profilaktycznych
- Jakie są długofalowe skutki spożywania alkoholu? Zadbaj o zdrowie
- "Nie taki straszny wilk". Podróżnik Michał w nakielskiej gminie
- Ile dni wolnych od pracy? Kalendarz na 2025 rok
Dodaj komentarz
Rok pełen wyzwań. Z czym mierzyli się żołnierze?
Miniony rok obfitował w zadania #dla kujawsko-pomorskich terytorialsów. Żołnierze mierzyli się ze skutkami powodzi w ramach operacji pk. Feniks, budowali stany osobowe 84 batalionu lekkiej piechoty (84 blp) we Włocławku, jak również wdrażali do użytku nowy Program Strzelań z Broni Strzeleckiej (PSBS). Brygada stale rozwija kompetencje w zakresie zarządzania kryzysowego. Udzielała się również kulturalnie, organizując koncert z okazji Dnia Matki oraz sportowo podczas imprezy Cross WOT w bydgoskim Myślęcinku.
(czytaj więcej)Ruszył nowy rok szkoleniowy. Przed Terytorialsami wiele wyzwań
8.Kujawsko-Pomorska Brygada Obrony Terytorialnej uroczyście #rozpoczęła nowy rok szkoleniowy
(czytaj więcej)Kolejne rodzaje dokumentów tożsamości. Czym różnią się od siebie?
Dokumenty tożsamości, które musisz znać! Ministerstwo Cyfryzacji wyjaśnia#, czym są mDowód, e-dowód, dowód osobisty, dowód cyfrowy i elektroniczny.
(czytaj więcej)Stopniowo zwiększaj dawkę ruchu. Zacznij od ćwiczeń w domu
Więcej ruchu to postanowienie noworoczne, które często# już pod koniec stycznia zostaje niezrealizowane.
(czytaj więcej)
Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad
Ja, w dniu 11-08-2024 09:42:13 napisał:
odpowiedz
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!