Dziś mamy 30 października 2024, środa, imieniny obchodzą:

29 września 2023

Przepis na królewskie leczo. Potrawa z sezonowych warzyw

fot. powierzone

fot. powierzone

Leczo to jedna z ulubionych potraw serwowanych #latem i wczesną jesienią. Podobnie jak w przypadku bigosu – ilu kucharzy, tyle jest wariantów jego wykonania. Poniżej przedstawiamy autorską wariację przepisu, w którym nie zabrakło ani sezonowych warzyw, ani wyśmienitych wędlin.

Danie pochodzi z Węgier i według oryginalnej receptury tworzone jest tylko z papryki, pomi-dorów, czosnku oraz cebuli. Węgierskie słowo „lescó” oznacza właśnie połączenie pomido-rów z papryką. Smaży się je na smalcu, ale ostrożnie, aby nie rozgotować i zachować mięsi-stość składników. Tak przygotowane stanowi dodatek do dań mięsnych. Polską wersję leczo przyrządza się trochę inaczej - ma ono najczęściej dodatek mięsa oraz cukinii. I chociaż ku-charze twierdzą, że w takiej wersji przypomina raczej francuskie ratatouille to i tak stało się jednym z najpopularniejszych polskich dań, szczególnie w okresie letnio-jesiennym.

– Przygotowując leczo mamy sporą dowolność, jeśli chodzi o wybór mięsa, które do niego dodamy – mówi Anna Burak z firmy Dobrowolscy. – Doskonale nada się zarówno kiełbasa, jak i boczek czy szynka. Wybierając nasz autorski dodatek warto jednak zwracać uwagę na jakość wędlin. Tylko te sprawdzone nadadzą naszemu posiłkowi doskonały smak i aromat.

Przepis na królewskie leczo

Składniki:

- 3 laski Kiełbasy wiejskiej z Wadowic Dobrowolscy

- 500 g Szynki z Wadowic Dobrowolscy

- 6 papryk

- 6 cukinii średniej wielkości

- 3 duże cebule

- 3 ząbki czosnku

- 2 papryczki chili

- 6 dużych pomidorów

- 3 łyżki suszonego majeranku

- 3 liście laurowe

- 4 ziarenka ziela angielskiego

- 4 łyżki sosu sojowego

- pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Cukinie obieramy ze skórki (jeżeli cukinie są bardzo dojrzałe i mają duże pestki, to dodatkowo usuwamy gniazdo nasienne) i kroimy w grubszą kostkę. Podobnie ( z wyjątkiem obierania ze skórki) postępujemy z papry-kami. Cebulę przekrawamy na pół i kroimy w piórka, kiełbasę na plasterki, a szynkę w grubszą kostkę. Chili siekamy bardzo drobno, podobnie czosnek, który dodatkowo przed posieka-niem miażdżymy. Warzywa i wędliny przekładamy do osobnych misek.

Do dużego garnka wlewamy olej, rozgrzewamy go, wrzucamy czosnek oraz chili i chwilę pod-smażamy (przez maks. 2 minuty) ciągle mieszając. Następnie dodajemy cebulę, którą pod-smażmy do zeszklenia. Dorzucamy kiełbasę i szynkę, podsmażamy przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Dodajemy pomidory, paprykę oraz przyprawy (majeranek, sos sojowy, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz). Minimalizujemy płomień, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy przez ok. 40 minut, co chwilę mieszając. Dodajemy cukinię i tym razem dusimy przez ok. 15 minut. Na koniec ściągamy pokrywkę i gotujemy na minimalnym ogniu przez ok. 5-10 minut, aby zredukować płyny.

Gotowe - można podawać na stół. Smacznego!

Materiał: Sylwia Makowska

Oceń artykuł: 24 24

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Bezpłatne kontrolowanie sprawności ustawienia świateł
Szkolenie z pierwszej pomocy
49PLN
KOBIZE
500PLN
Szkolenie z HACCP
80PLN
Sprawozdanie o wytwarzanych odpadach
500PLN
Szkolenie bhp dla studentów
79PLN
Zezwolenie na zbieranie odpadów
od 2000PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności układu kierowniczego
0

Żołnierze 8.K-PBOT pomagają na południu kraju. Minął miesiąc działań

Minął miesiąc od rozpoczęcia wspólnej operacji #5 Rodzajów Sił Zbrojnych RP we współdziałaniu z pozostałymi służbami mundurowymi i organami samorządowymi pk. „FENIKS”. Operacja ma na celu szeroko pojęte działania na rzecz usuwania tragicznych skutków powodzi oraz niesienie wsparcia poszkodowanym. Od początku biorą w niej udział żołnierze 8. Kujawsko-Pomorskiej Brygady Obrony Terytorialnej (8.K-PBOT).

(czytaj więcej)
0

Zauważyłeś odpady w lesie? Zgłoś naruszenie środowiskowe

Sezon na grzybobranie w Polsce trwa, a spacerując po lesie, można# natknąć się nie tylko na borowiki czy podgrzybki, ale niestety również na porzucone śmieci. Jeśli podczas zbierania grzybów zauważymy odpady lub inne zanieczyszczenia środowiska, można je od razu zgłosić w aplikacji mObywatel. A zgłoszenie może być anonimowe.

(czytaj więcej)
0

Ołowiana kapsuła czasu. Niezwykłe odkrycie podczas prac remontowych

Podczas trwających dużych prac remontowych# Kościoła Rektorskiego Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny „Klarysek” w Bydgoszczy znaleziona została ołowiana kapsuła czasu.

(czytaj więcej)
0

Cmentarze w naszym województwie. Większość zlokalizowana jest na wsiach

Według stanu na 31 grudnia 2023 r. w województwie kujawsko-pomorskim# znajdowało się 1179 cmentarzy o łącznej powierzchni 965,9 ha. W miastach zlokalizowanych było 175 cmentarzy o powierzchni 468,0 ha, natomiast na wsiach znajdowały się 1004 cmentarze o powierzchni 497,9 ha.

(czytaj więcej)