Dziś mamy 16 kwietnia 2024, wtorek, imieniny obchodzą:

12 sierpnia 2021

Śniadanie mistrzów. Przepis na owsiankę tradycyjnie i inaczej

fot. pow.

fot. pow.

Owsianka – dla jednych ulubione śniadanie, a dla drugich# koszmar z dzieciństwa. Jak sprawić, aby płatki owsiane, tak bogate w składniki odżywcze, przypadły do gustu każdemu? Przepis na owsiankę nie musi być nudny, a z odpowiednimi składnikami łatwo wyczarować coś więcej niż mleko i płatki. Przepis na owsiankę to przepis na wspaniałe śniadanie

Płatki owsiane to solidna porcja energii na cały dzień. Ze 100 gramów produktu przyswajamy aż 370 zdrowych kalorii. To także bogate źródło potasu, wapnia, cynku i magnezu, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Chociaż wielu ludzi kojarzy owsiankę jako trend promowany przez dietetyków, tak naprawdę płatki owsiane znane były już w średniowieczu i stanowiły podstawę żywności dla wielu Europejczyków. Przepis na owsiankę w tradycyjnej formie – z mlekiem i podanej na ciepło – zna każdy, chociaż nie wszyscy go lubią. Na szczęście nie jest to jedyny sposób serwowania płatków owsianych. Można je wzbogacić o owoce, które lubimy, bakalie, podać z jogurtem a nawet upiec. Każdy znajdzie coś dla siebie, przemycając do codziennej diety ogromną porcję witamin i minerałów.

Przepis na owsiankę znaną i lubianą, ale nieco inaczej
Wielu kucharzy jest zgodnych, że nie ma potraw i produktów nielubianych, są tylko te źle przyrządzone. Przepis na owsiankę można praktycznie dowolnie modernizować, ale jeśli zostać jak najbliższej jej pierwotnej formy, najlepiej jest wzbogacić go o ulubione produkty. Najpierw warto jednak rozważyć zakupodpowiednich płatków. Do wyboru mamy zwykłe płatki owsiane, które przed zjedzeniem trzeba ugotować, płatki górskie dodatkowo rozdrabnianie, które nie wymagają tak długiej obróbki termicznej oraz płatki błyskawiczne od razu gotowe do spożycia. Do przygotowania bardzo szybkiego śniadania najlepiej sprawdzą się te ostatnie, z kolei płatki owsiane wymagające gotowania stworzą wspaniale kremowe danie.


Przepis na owsiankę z kakao i bananem
Składniki:
• 5 czubatych łyżek płatków owsianych,
• 1 banan,
• czubata łyżka gorzkiego kakao,
• ½ łyżeczki cynamonu,
• szczypta chili lub pieprzy cayenne dla podkręcenia metabolizmu (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Do garnka przekładany płatki owsiane, kakao cynamon, chili i banana (można go dodatkowo rozgnieść widelcem). Całość zalać wodą i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do bulgotania i gotować 3-6 minut.


Przepis na owsiankę z nasionami
Składniki:
• 3 czubate łyżki płatków owsianych,
• 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao,
• 1/4 szklanki wrzącej wody,
• 1/2 szklanki mleka (może być roślinne),
• po łyżce ulubionych nasion (może być dynia, słonecznik, sezam)
• orzechy,
• ulubiony owoc,
• odrobina miodu.
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalać wrzątkiem. Po kilku minutach dodać nasiona i orzechy, całość wymieszać wraz z odrobiną miodu. Na górę położyć pokrojone owoce.


Przepis na owsiankę z twistem, czyli jak zaskoczyć domowników
Jeśli tradycyjna owsianka wydaje się nudnym wariantem, można dodać jej lekkiego twista. W jaki sposób? Wystarczy mikser planetarny Ariete, dzięki któremu szybko przygotujemy masę z płatków owsianych, wzbogaconą o ulubione składniki. W ten sposób można przygotować wiele wspaniałych potraw, które smakiem i konsystencją w zupełności nie będą przypominały tradycyjnej owsianki. Płatki owsiane można wykorzystać do ciast, babeczek i małych ciasteczek, a nawet wymieszać z jajkiem i usmażyć na patelni w formie omleta. To doskonała alternatywa dla osób, które nie do końca są przekonane do klasycznej wersji, a chciałaby zacząć jeść zdrowo i pożywnie. Wbrew pozorom nie będzie to bardzo czasochłonne zadanie. Pieczenie zwykle nie zajmuje więcej niż 20 minut, a samo przygotowanie nie trwa dłużej, niż nagrzanie piekarnika lub patelni.

Przepis na owsiankę pieczoną w foremkach
Składniki:
• 100 ml mleka
• 0,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
• Po płaskiej łyżeczce rodzynek, żurawiny i wiórek kokosowych,
• 1 małe jajko,
• orzechy włoskie,
• 1 banan,
• 1 łyżka miodu,
• 1 łyżeczki masła,
• 2 łyżki cukru,
• szczypta cynamonu i proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Mleko zagotować z cukrem i przełożyć do miski miksera planetarnego Ariete. Dodać płatki owsiane i poczekać, aż napęcznieją. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać na wolnych obrotach. Masę przełożyć do foremek. Piec przez 15 minut w temperaturze 180⁰C.

Przepis na owsiankę w formie omletu
Składniki:
• 2 jajka (średniej wielkości, rozmiar M - najlepiej z wolnego wybiegu)
• 2 łyżki płatków owsianych
• szczypta soli
• 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Jajka wbić do misy miksera planetarnego Ariete i rozmieszać – nie ubijać! Dodać płatki owsiane i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać masę na wolnych obrotach i przelać na rozgrzaną patelnię. Smażyć 5 minut z każdej strony.

Materiał: Karolina Cempel

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    pol90, w dniu 12-08-2021 16:33:40 napisał:

    Płatki w mleku to dobre dla cielaka a nie dla człowieka. Człowiek jak chce być zdrowy i długo żyć, to powinien jeść to z czego jest zbudowany. Mleko jest od krowy, przeznaczone dla cielaka a płatki dla trawożernych. Dla człowieka białka i tłuszcze i też tylko zwierzęce, najlepszego gatunku. Na 1g. białka 2 - 2,5g tłuszczu i 0,5g węglowodorów. Przy zachowaniu tej proporcji żyjemy długo i szczęśliwie bez zaglądania do aptek czy odwiedzania lekarzy. Tylko komu na tym zależy, by lekarz nie miał pracy a przemysł farmaceutyczny zbankrutował, media robią wszystko byśmy chorowali a na reklamę leków wydaje się miliardy, które i taak szybko się zwracają z nawiązką.

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Instrukcja bezpieczeństwa pożarowego
od 500PLN
Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
Budowa magazynów
Zadaj pytanie
20PLN
Pomoc przy kontroli ZUS
od 50PLN
Szkolenie z Ochrony Przeciwpożarowej
49PLN
Ochrona środowiska dla firm
od 50PLN
Konstrukcje stalowe
0

Już zakwitły mniszki. Przygotuj smaczny syrop na przeziębienie

Mniszek lekarski to cenna roślina znana #z wielu prozdrowotnych właściwości. Nadszedł właśnie najlepszy moment na zbiór kwiatów. Można z nich przyrządzić miód lub syrop, który przyda się zimą, gdy dopadnie nas przeziębienie. Przepis jest prosty i tani. Wystarczy trochę cierpliwości.

(czytaj więcej)
0

Połowa szkolenia nowo wcielonych Terytorialsów. Wkrótce przysięga

To już połowa szkolenia nowo wcielonych# Terytoriasów w 82 batalionie lekkiej piechoty z Inowrocławia. Jest to bardzo intensywny element szkolenia podstawowego żołnierzy, który zakończy się złożeniem uroczystej przysięgi wojskowej 20 kwietnia br.

(czytaj więcej)
0

Wędrówka wzdłuż Kanału Bydgoskiego. Dużo dobrego humoru

Wczorajszą wędrówkę rozpoczęliśmy #w Bydgoszczy, skąd w piętnastoosobowym składzie wędrowaliśmy wzdłuż Kanału Bydgoskiego.

(czytaj więcej)
0

Dzisiaj Światowy Dzień Trzeźwości. Jak alkohol wpływa na nasz organizm?

Co roku 15 kwietnia Światowa Organizacja Zdrowia apeluje#, aby przynajmniej w tym jednym dniu powstrzymać się od spożywania jakichkolwiek produktów alkoholowych. Chce tym samym zwrócić uwagę na problem alkoholizmu oraz zagrożeń zdrowotnych wynikających z nadużywania alkoholu. Według WHO alkohol znajduje się na trzecim miejscu wśród czynników ryzyka dla zdrowia populacji. Większe ryzyko niesie za sobą palenie tytoniu i nadciśnienie tętnicze. Ponad 60 rodzajów chorób i urazów ma związek ze spożywaniem alkoholu.

(czytaj więcej)