Przepis na królewskie leczo. Potrawa z sezonowych warzyw
fot. powierzone
Leczo to jedna z ulubionych potraw serwowanych #latem i wczesną jesienią. Podobnie jak w przypadku bigosu – ilu kucharzy, tyle jest wariantów jego wykonania. Poniżej przedstawiamy autorską wariację przepisu, w którym nie zabrakło ani sezonowych warzyw, ani wyśmienitych wędlin.
Danie pochodzi z Węgier i według oryginalnej receptury tworzone jest tylko z papryki, pomi-dorów, czosnku oraz cebuli. Węgierskie słowo „lescó” oznacza właśnie połączenie pomido-rów z papryką. Smaży się je na smalcu, ale ostrożnie, aby nie rozgotować i zachować mięsi-stość składników. Tak przygotowane stanowi dodatek do dań mięsnych. Polską wersję leczo przyrządza się trochę inaczej - ma ono najczęściej dodatek mięsa oraz cukinii. I chociaż ku-charze twierdzą, że w takiej wersji przypomina raczej francuskie ratatouille to i tak stało się jednym z najpopularniejszych polskich dań, szczególnie w okresie letnio-jesiennym.
– Przygotowując leczo mamy sporą dowolność, jeśli chodzi o wybór mięsa, które do niego dodamy – mówi Anna Burak z firmy Dobrowolscy. – Doskonale nada się zarówno kiełbasa, jak i boczek czy szynka. Wybierając nasz autorski dodatek warto jednak zwracać uwagę na jakość wędlin. Tylko te sprawdzone nadadzą naszemu posiłkowi doskonały smak i aromat.
Przepis na królewskie leczo
Składniki:
- 3 laski Kiełbasy wiejskiej z Wadowic Dobrowolscy
- 500 g Szynki z Wadowic Dobrowolscy
- 6 papryk
- 6 cukinii średniej wielkości
- 3 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili
- 6 dużych pomidorów
- 3 łyżki suszonego majeranku
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 łyżki sosu sojowego
- pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Cukinie obieramy ze skórki (jeżeli cukinie są bardzo dojrzałe i mają duże pestki, to dodatkowo usuwamy gniazdo nasienne) i kroimy w grubszą kostkę. Podobnie ( z wyjątkiem obierania ze skórki) postępujemy z papry-kami. Cebulę przekrawamy na pół i kroimy w piórka, kiełbasę na plasterki, a szynkę w grubszą kostkę. Chili siekamy bardzo drobno, podobnie czosnek, który dodatkowo przed posieka-niem miażdżymy. Warzywa i wędliny przekładamy do osobnych misek.
Do dużego garnka wlewamy olej, rozgrzewamy go, wrzucamy czosnek oraz chili i chwilę pod-smażamy (przez maks. 2 minuty) ciągle mieszając. Następnie dodajemy cebulę, którą pod-smażmy do zeszklenia. Dorzucamy kiełbasę i szynkę, podsmażamy przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodajemy pomidory, paprykę oraz przyprawy (majeranek, sos sojowy, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz). Minimalizujemy płomień, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy przez ok. 40 minut, co chwilę mieszając. Dodajemy cukinię i tym razem dusimy przez ok. 15 minut. Na koniec ściągamy pokrywkę i gotujemy na minimalnym ogniu przez ok. 5-10 minut, aby zredukować płyny.
Gotowe - można podawać na stół. Smacznego!
Materiał: Sylwia Makowska
Czytaj również
Dodaj komentarz
Terytorialsi ruszyli z pomocą. "Wspólne działanie kluczem do sukcesu"
Od piątku, 12 września br., na terenach południowo-zachodniej Polski trwa #walka z piętrzącą się wodą. Do walki z żywiołem w WOT zorganizowano 4 Wojskowe Zgrupowania Zadaniowe w oparciu o 11 Małopolską, 12 Wielkopolską, 13 Śląską i 16 Dolnośląską Brygadę OT, w każdej Brygadzie do ok. 500 żołnierzy. W razie potrzeby wsparcia wymienionych brygad, żołnierze 8. Kujawsko-Pomorskiej Brygady Obrony Terytorialnej pozostają w gotowości do stawiennictwa w jednostce wojskowej w czasie 24 h.
(czytaj więcej)Jedna ogólnopolska infolinia KAS. Zmiany od października
Pracownicy urzędów skarbowych i Krajowej Informacji Skarbowej# (KIS) będą udzielać informacji pod numerami: (+48) 22 330 03 30 – dla połączeń z telefonów komórkowych i 801 055 055 – dla połączeń z telefonów stacjonarnych. Tak jak dotychczas dzwoniący uzyskają pod tymi numerami ogólną informację podatkową i celną. Nowością jest możliwość uzyskania informacji dotyczących indywidualnych spraw podatnika objętych tajemnicą skarbową po potwierdzeniu tożsamości kodem telePIN.
(czytaj więcej)Koncert z okazji 25 lat Polski w NATO. Zbiórka dla powodzian
W tym roku przypada rocznica – 25 lat #od wstąpienia Polski do Sojuszu Północnoatlantyckiego. Z tej okazji Bydgoszcz przygotowała specjalne wydarzenia, które odbędą się w sobotę - 21 września.
(czytaj więcej)Zakazane praktyki sztucznej inteligencji. Nowe przepisy
Jakie systemy AI będą zakazane? Poznaj nowe przepisy #na wydarzeniu online. Ministerstwo Cyfryzacji we współpracy z Ministerstwem Rozwoju i Technologii, zaprasza 27 września o godz. 13.00 na wydarzenie online, podczas którego zaprezentowana zostanie broszura informacyjna na temat zakazanych praktyk sztucznej inteligencji (AI). Broszurę przygotowali eksperci z Ministerstwa Cyfryzacji oraz NASK.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!