Przysmak z Japonii ma jutro swoje święto. Sprawdź przepisy na dania z sushi
fot. pow.
Już jutro Międzynarodowy Dzień Sushi! Z tej okazji prezentujemy przepis na trzy #rodzaje sushi.
Sushi
Składniki do ryżu:
300g ryżu do sushi Sugoi
Woda
6 łyżek octu ryżowego
2 łyżki cukru
2 łyżeczki octu
Przygotowanie:
1. Ryż należy wypłukać w czystej wodzie do momentu aż przestanie barwić wodę na biało. Następnie zalać go czystą wodą i moczyć 30 minut. Po tym czasie przełożyć ryż do większego rondla i zalać świeżą wodą tak, aby warstwa wody była o 2 cm wyżej od warstwy ryżu. Ryż gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Na początku ustawiamy bardzo mocny gaz pod garnkiem, jak tylko woda się zagotuje zmniejszamy do minimum. Po 15 minutach wyłączamy gaz i zostawimy ryż na kolejne 15 minut. Bardzo ważne, aby nie podnosić pokrywki garnka.
2. W międzyczasie robimy zaprawę do ryżu. Ocet, cukier i sól łączymy w garnku, podgrzewając na małym ogniu do momentu kompletnego rozpuszczenia składników. Ważne aby zaprawy nie zagotować.
3. Po 15 minutach ryż przenosimy do dużej drewnianej miski i przerzucamy parę razy drewnianą łyżką w celu ostudzenia. Dodajemy zaprawę j całość dokładnie mieszamy. Ryż pozostawiamy do ostygnięcia.
Tamago nigiri:
4 jajka
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka mirinu
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
przygotowany ryż do sushi Sugoi
glony nori
Przygotowanie:
1. Jajka roztrzepujemy i łączymy z resztą składników.
2. Na prostokątnej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i rozlewamy cienką warstwę jajek. Całość smażymy i zwijamy. Następnie rozlewamy kolejną warstwę jajek, smażymy i rolujemy. Powtarzamy do momentu zużycia całej masy jajecznej. Omlet studzimy.
3. Odcinamy w poprzek dwa wąskie paseczki. Z ryżu formujemy nigiri, nakładamy plaster omletu i zawijamy paskiem nori.
4. Rolkę tniemy w krążki
Hosomaki z ogórkiem:
przygotowany ryż do sushi Sugoi
ogórek
wasabi
arkusz glonów nori
sezam
Przygotowanie:
1. Na arkuszu glonów rozkładamy ryż, smarujemy ryż 1 cm od dołu arkusza odrobiną wasabi.
2. Układamy ogórka pociętego w długie paski, posypujemy odrobiną sezamu i zwijamy hosomaki.
3. Rolkę tniemy w krążki
Futomaki z łososiem:
przygotowany ryż do sushi Sugoi
łosoś
mango
szczypiorek
wasabi
arkusz glonów nori
Przygotowanie:
1. Na arkuszu glonów rozkładamy ryż
2. Smarujemy ryż 1cm od dołu arkusza odrobiną wasabi, układamy łososia, mango pocięte w długie paski i szczypiorek.
3. Zwijamy całość w rolkę i tniemy na krążki
Materiał: Łukasz Nocuń
Czytaj również
- Kolejna wędrówka wzdłuż rzeki Noteć. Trasa nie będzie trudna
- Ciekawe miejsca na terenie Leśnictwa Dębogóra. Co warto zobaczyć?
- Podstawowe szkolenie łączników i zwiadowców. Zajęcia w Kowalewku
- Już zakwitły mniszki. Przygotuj smaczny syrop na przeziębienie
- Nieprawidłowości u 36 producentów. Kontrole jakości miodów
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Kolejna wędrówka wzdłuż rzeki Noteć. Trasa nie będzie trudna
Zapraszam na wędrówkę z cyklu# "Po bezdrożach".
(czytaj więcej)Rocznica powstania w gettcie warszawskim. Heroiczna walka
Dzisiaj, 19 kwietnia przypada# 81. rocznica powstania w getcie warszawskim.
(czytaj więcej)Zmień swoje dotychczasowe nawyki. Serce kocha sport
Systematyczna aktywność fizyczna jest podstawą# zdrowego stylu życia. Małymi krokami spróbuj zmienić swoje dotychczasowe nawyki.
(czytaj więcej)Kwiecień plecień. Poranne opady śniegu zaskoczyły mieszkańców
W kcyńskiej gminie dziś rano #padał śnieg z deszczem i to dość intensywnie. Za oknem przez kilkanaście minut panowała iście zimowa aura.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!