Sentymentalna podróż do przeszłości. Smaki naszego dzieciństwa

fot. powierzone
Z okazji Dnia Matki kierujemy najlepsze życzenia do naszych mam, ale też wspominamy #najpiękniejsze chwile spędzane w ich towarzystwie. To one bardzo często wywarły ogromny wpływ na nasz sposób postrzegania świa-ta, ale też gusta – w tym kulinarne. Smak potraw przyrządzanych przez ma-my pamiętamy zwykle przez całe życie i traktujemy jako ważny punkt odnie-sienia.
W trzecim dziesięcioleciu XXI wieku polska kuchnia wygląda nieco inaczej niż ta pod koniec wieku XX. Dzięki mass mediom i podróżom rozsmakowaliśmy się w potrawach z całego świa-ta. Dużo więcej eksperymentujemy, próbując egzotycznych połączeń i smaków. Spożywamy też więcej warzyw i owoców, ponieważ zrozumieliśmy, że ich obecność w diecie przekłada się nasze samopoczucie i zdrowie.
W naszych jadłospisach znajdują się jednak nienaruszalne pozycje. Takie, z którymi łączy nas sentyment i najlepsze, przechowywane głęboko w sercu wspomnienia – to potrawy przygo-towywane dla nas przez mamę. Ich zapach i smak kojarzą nam się przeważnie z najszczęśliw-szym okresem życia. W Dniu Matki przypominamy 3 dania, które wiele osób z zna z własnego dzieciństwa. Z pewnością potrafilibyście tę listę rozszerzyć o wiele dodatkowych pozycji...
Kiełbasa z cebulą
To proste danie królowało na stołach szczególnie pod koniec PRL-u i wiele mam podawało je zarówno na obiad, jak i kolację. Można je przyrządzać również na grillu. Kilka kawałków Kieł-basy toruńskiej stryjka Dobrowolscy nacinamy z obu stron na całej długości. Na patelni pod-grzewamy olej lub oliwę, a cebulę kroimy na talarki. Kładziemy kiełbaski na patelni i dokła-damy cebulę. Pamiętajmy o regularnym obracaniu, bo tylko wtedy unikniemy zbytniego przypieczenia. Na talerze danie wykładamy w momencie, kiedy zarówno kiełbasa jak i cebu-la zarumienią się. Na grillu pamiętajmy o użyciu aluminiowej folii lub tacki. Gotową kiełbasę podajemy z keczupem lub musztardą i pieczywem. Możemy też posypać np. szczypiorkiem.
Pierogi z mięsem
Klasyczne, smaczne i pożywne polskie danie, które w zależności od przyrządzającej je mamy może w istotny sposób różnić się detalami smakowymi. Mięso wkładamy do garnka i zale-wamy około 1,5 l wody. Dodajemy włoszczyznę i gotujemy przez 30 minut. W trakcie goto-wania dodajemy liście laurowe, pieprz oraz ziele angielskie i gotujemy przez kolejne 30 mi-nut. Gotowe mięso odcedzamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz rozdrabniamy do ulubionej konsystencji. Do wykonania ciasta wykorzystujemy mąkę, olej, jajko i wodę. Wyra-biamy je do czasu, gdy będzie elastyczne i sprężyste. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek o grubości 2 mm. Z ciasta wycinamy kółka szklanką lub foremką, nakładamy ły-żeczką farsz i sklejamy. Pierogi układamy na desce posypując mąką. Gotujemy w lekko oso-lonym wrzątku. Na skwarki wykorzystujemy Kiełbasę głogowską Dobrowolscy, którą kroimy na drobną kostkę i podsmażamy, aż się zarumieni. Pierogi podajemy ciepłe, polane skwar-kami.
Zapiekanka makaronowa z serem i szynką
Jest daniem, które można przygotować szybko i nie wymaga skomplikowanych dodatków. Przeważnie produkty do jego wykonania można znaleźć w każdym domu, dlatego zapiekanka stanowi smaczny posiłek kryzysowy, który możemy wykonać, gdy mamy niewiele czasu.
Makaron rurki gotujemy w lekko osolonej wodzie do twardości al dente. Jeżeli mamy taką możliwość to lepiej wybrać makaron pełnoziarnisty, ma więcej błonnika, witamin i mikro-składników. Szynkę z Wadowic z linii Tradycyjnie Wędzone kroimy w kostkę, żółty ser ściera-my na tarce, a śmietanę przyprawiamy papryką, pieprzem i solą. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wkładamy makaron, dodajemy szynkę i polewamy śmietaną. Na sam wierzch wysypujemy ser. Zapiekamy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Materiał: Marta Mikulska
Czytaj również
- Kultowe danie doczekało się swojego dnia. Święto placka ziemniaczanego
- Przepisy na rozgrzewające dania. Jesienne gotowanie
- Przepis na naleśniki po tajsku. Jakimi dodatkami można urozmaicić danie?
- Zaskocz gości w andrzejkowy wieczór. Postaw na azjatyckie smaki
- Wędliniarski placek drwala. Sycąca przekąska na jesień
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Zmiana przepisów. Nowe normy handlowe w odniesieniu do jaj

28 listopada 2023 roku straciło moc rozporządzenie #Komisji (WE) nr 589/2008 z dnia 23 czerwca 2008 roku ustanawiające szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w sprawie norm handlowych w odniesieniu do jaj (Dz. Urz. L 163 z 24.06.2008 r., str. 6 ze zm.).
(czytaj więcej)Puchar Tymbarku. Trwają zapisy uczniów do turnieju piłkarskiego

Zapraszamy uczniów szkół podstawowych do udziału# w turnieju o Puchar Tymbarku. Przedsięwzięcie skierowane jest do młodych, aktywnych miłośników piłki nożnej, którzy chcą aktywnie spędzać czas i rozwijać swoje umiejętności piłkarskie. Zapisy trwają do 31 stycznia 2024 roku. Na zwycięzców czekają wspaniałe nagrody. Wydarzenie jest objęte patronem Ministra Edukacji i Nauki.
(czytaj więcej)Nowe paliwo na stacjach benzynowych. Zmiany od 1 stycznia

Od 1 stycznia 2024 r. na stacjach paliw w Polsce będzie wprowadzane sukcesywnie nowe paliwo# - benzyna silnikowa 95-oktanowa z zawartością do 10% biokomponentów – tzw. E10. Benzyna silnikowa E10 zastąpi na stacjach paliw benzynę E5 o liczbie oktanowej 95. Benzyna silnikowa E5, która zostanie zastąpiona benzyną E10, zawiera maksymalnie do 5% objętościowo biokomponentów (bioetanolu), podczas gdy benzyna E10 będzie zawierała maksymalnie do 10% objętościowo biokomponentów. Ta zmiana nie wymaga dodatkowych działań od większości właścicieli pojazdów. W dokumentach pojazdu lub na klapie wlewu paliwa w samochodzie powinno znajdować się charakterystyczne oznaczenie E10 – potwierdzające dostosowanie samochodu do nowego paliwa. Właściciele starszych pojazdów powinni sprawdzić, czy ich pojazdy są dostosowane do tankowania nowego paliwa.
(czytaj więcej)Innowacyjny projekt cyfrowy. Wzmocnienie bezpieczeństwa żywności

Jesteś przedsiębiorcą z branży spożywczej? Pracujesz przy# kontroli przedsiębiorców? A może po prostu jesteś świadomym konsumentem, któremu zależy, żeby żywność była bezpieczna? „System powiadamiania o wprowadzeniu do obrotu żywności prozdrowotnej (SPOŻ)” to innowacyjny projekt, który wspiera wszystkich uczestników rynku spożywczego.
(czytaj więcej)
Komentarze (6) Zgłoś naruszenie zasad
PiS =PZPR , w dniu 26-05-2023 10:54:29 napisał:
odpowiedz
Kcyniak, w dniu 26-05-2023 11:45:02 napisał:
odpowiedz
Ja, w dniu 26-05-2023 15:25:35 napisał:
odpowiedz
Ja, w dniu 26-05-2023 15:31:47 napisał:
odpowiedz
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!