Dziś mamy 24 listopada 2020, wtorek, imieniny obchodzą:

27 sierpnia 2020

Trzy przepisy na kanapki. Idealne do pracy i szkoły

fot. Magda Brzęczek

fot. Magda Brzęczek

Rok szkolny już za chwilę, a wraz z nim powracają# tematy śniadaniowe. Ostatnie badania pokazują, że na śniadanie Polacy najchętniej przygotowują sobie kanapki (75% badanych) i jajecznicę (53%), a 35% sięga po parówki . Przygotowaliśmy dla Was trzy smakowite kanapkowe propozycje, które sprawdzą się na drugie śniadanie w szkole i pracy.

Znane przysłowie: „śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, kolację jak żebrak”, niesie w sobie wiele prawdy. Regularne jedzenie śniadań ma np. duży wpływ na utrzymanie prawidłowej wagi i na dobre samopoczucie i zdrowie. Niestety często jemy je tylko w weekendy. Przyczyną jest szybkie tempo życia i nadmiar obowiązków, a także brak dbałości o właściwą porę spożywania dań.
Z tego powodu uczucie głodu narasta w drugiej połowie dnia i często powoduje napady obżarstwa. Efekt? Często podjadamy, jemy o wiele więcej na obiad i kolację, a to sprzyja gromadzeniu się tkanki tłuszczowej oraz permanentnemu uczuciu zmęczenia czy rozdrażnienia. Dlatego poranne posiłki powinny zaspokoić głód i kontrolować uczucie łaknienia podczas całego dnia.
– Na drugie śniadanie chętniej przygotowujemy kanapki. Warto sięgnąć po pieczywo wieloziarniste, warzywa i chudą wędlinę, która jest cennym źródłem białka, żelaza, cynku, fosforu i witamin z grupy B. Doskonale sprawdzą się wędliny w plastrach, w niewielkich opakowaniach 50 g – poporcjowane i świeże, które znacznie pomogą skrócić czas przygotowywania kanapek. Małe, praktyczne porcje można zjeść od razu lub w ciągu jednego dnia, nie doprowadzając do magazynowania produktów w lodówce, a tym samym ograniczając marnowanie żywności – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

3 PRZEPISY NA PYSZNE KANAPKI

Finger sandwiches, czyli małe kanapeczki

Składniki:

- kilka kromek żytniego chleba tostowego
- kilka liści sałaty lollo lub masłowej
- opakowanie szynki drobiowej ZM Pekpol w plastrach (50 g)
- pomidor
- ogórek
- kilka plastrów sera żółtego
- pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:
Chleb podpiec w tosterze, na każdej kromce ułożyć sałatkę, plaster sera, pozwijane plastry szynki, przełożyć ogórkiem i pomidorem. Następnie przykryć drugą kromką i pokroić na trójkąty. Można złączyć wykałaczką, aby kanapeczki się nie rozpadały.

Kanapki z chleba razowego ze świeżymi warzywami, pesto, salami i serem

Składniki:
- kilka kromek chleba razowego
- opakowanie salami mix ZM Pekpol w plastrach (150 g)
- kilka plastrów żółtego sera
- sałata masłowa
- pomidor
- pieprz i sól do smaku
- czerwone pesto

Przygotowanie:
Kromki posmarować cienką warstwą czerwonego pesto, ułożyć sałatę, ser żółty, plastry salami i pomidora. Przykryć drugą kromką.

Kanapeczki w stylu finger food z pastą warzywno-mięsną i kolorowymi dodatkami
Składniki:
- 1 opakowanie pasty warzywno-mięsnej paprykowej ZM Pekpol
- 4 kromki ulubionego pieczywa
- olej rzepakowy tłoczony na zimno
- 1 ząbek czosnku
- ulubione dodatki do kanapek
- oliwki
- rukola
- marynowana papryka peperoni
- jajko
- papryka
- pomidory
- ser
- bazylia
- szynka kurpiowskie specjały
- sałata

Przygotowanie:
Rozgrzać patelnię grillową. Ułożyć na patelni kromki chleba, skropić olejem. Grillować aż będą chrupiące i ładnie przyrumienione. Ściągnąć z patelni i natrzeć czosnkiem. Kromki posmarować grubą warstwą pasty i dołożyć ulubione dodatki.

Materiał: Magda Brzęczek

Oceń artykuł: 0 2

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Sypialnia Orzech Włoski/ Czarny lub Dąb Denver
Kasy fiskalne Datecs
1200PLN PROMOCJAPLN
Bindowanie dokumentów
od 6,00PLN
Deska elewacyjna
MEBLE PIOTR PASIEKA
Sprzedaż opon
Meble systemowe w wybarwieniu Dąb Naturalny
Meble pokojowe
0

e-Senior, czyli pomału do celu. Wystarczy przełamać opór

Już jutro, 14 listopada Ogólnopolski Dzień Seniora. W tym roku prezent może być# tylko jeden – pomóc możliwie najbezpieczniej przetrwać ten trudny dla wszystkich czas. I tu zjawiamy się my ze sporą dawką internetowej wiedzy.

(czytaj więcej)
0

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego warto je jeść?

Aż 83 proc. Polaków zaczyna dzień od śniadania: 75% na pierwszy posiłek w ciągu #dnia wybiera kanapki. Jak przygotować pełnowartościowe śniadanie i dlaczego ten posiłek jest tak ważny dla naszego zdrowia?

(czytaj więcej)
0

Nowoczesne technologie w służbie czystości. Precz z zarazkami w łazience!

Szeroko rozumiana czystość jest dziś ważniejsza niż kiedykolwiek. Podwójnie zwracamy #uwagę na to, by wszystko co nas otacza było dla nas bezpieczne. Bezpieczeństwo w łazience to systematyczne pozbywanie się z niej wszelkich zarazków, bakterii, drobnoustrojów i grzybów. Na pomoc w codziennych obowiązkach przychodzą producenci, którzy poprzez stosowanie w swoich produktach nowoczesnej technologii sprawiają, że sprzątanie łazienki jest łatwe, szybkie i nie wymaga stosowanie silnych detergentów. Korzystajmy z dobrodziejstw technologicznych - dla naszego zdrowia.

(czytaj więcej)
0

Polacy unikają regularnych wizyt u stomatologa. Strach przed bólem

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez SW Research na zlecenie #Grupy LUX MED, jedynie 39 proc. Polaków między 25. a 60. r.ż. deklaruje wizyty u stomatologa przynajmniej raz na pół roku. Zlekceważony problem stomatologiczny, może prowadzić do poważnych chorób nie tylko zębów i jamy ustnej, ale także całego organizmu. Bakterie wywołujące stany zapalne mogą przedostawać się do innych narządów i przyczyniać się nawet do udarów mózgu czy zawałów.

(czytaj więcej)