Gotuj z nami
Przyjęcie w plenerze. Sprawdzone pomysły na oryginalne finger foods
![](photos/p_sm_114505_1.jpg)
Letnie wieczory to idealny czas, by nadrobić wszystkie towarzyskie #zaległości. Coraz dłuższe dni, słoneczna pogoda i bogactwo świeżych składników zapraszają do wspólnej biesiady na świeżym powietrzu. Wystarczy, że każdy z gości przygotuje niewielką przekąskę „na raz”, by w mig przygotować ucztę, bez konieczności wielogodzinnego stania przy garach. Brzmi prosto? Takie właśnie są finger foods! Mamy na ich przygotowanie kilka sprawdzonych pomysłów.
(czytaj więcej)Sery żółte podawane na słodko. Nowe smaki w kuchni
![](photos/p_sm_114301_1.jpg)
Żółte sery dojrzewające to nie tylko aromatyczny dodatek #do wielu potraw, ale także wytrawna przekąska, która idealnie koresponduje z dobrym winem, owocami i orzechami. Wielowymiarowy smak, kremowa konsystencja oraz charakterystyczny zapach sera żółtego sprawiają, że ma on wszechstronne zastosowanie w kuchni. Choć z reguły wykorzystywany jest w daniach słonych, okazuje się, że także wielbiciele słodkich smaków mogą śmiało eksperymentować w kuchni z serem dojrzewającym. Mamy na to dowody.
(czytaj więcej)Domowy burger z jajkiem sadzonym. Urozmaicony fast food
![](photos/p_sm_113950_1.jpg)
Hamburger jest symbolem amerykańskiej kuchni, jednak #obecnie wielbicieli charakterystycznej, ciepłej kanapki z kotletem znaleźć można na każdej szerokości geograficznej. Wariacje tej potrawy znajdują się w menu wielu lokali typu fast food, jak również w kraftowych burgerowniach czy ekskluzywnych restauracjach. Jednak bez wątpienia najlepiej smakuje burger samodzielnie wykonany w domu, zwłaszcza ten według naszego przepisu.
(czytaj więcej)Najlepszy miesiąc na sałatki. Miski pełne zdrowia i witamin
![](photos/p_sm_113809_1.jpg)
Maj - najlepsza pora na transfuzję „zielonej krwi”! #Czy wiesz, że chlorofil ma podobną strukturę do ludzkiej krwi? Roślinom pozwala czerpać energię ze światła słonecznego oraz zamieniać ją na tlen i substancje odżywcze. A jak działa na ludzki organizm? Warto przyjrzeć się bliżej jego właściwościom, szczególnie teraz, w maju, kiedy natura budzi się do życia, oferując nam to, co ma najlepszego.
(czytaj więcej)Jak zorganizować komunijne przyjęcie w domu? Kulinarne wyzwanie
![](photos/p_sm_113554_1.jpg)
Pierwsza komunia święta to niezwykle ważne rodzinne wydarzenie#, coraz częściej porównywane do ślubu i wesela – m. in. z uwagi na koszty. Te wahają się w zależności od miejscowości i standardu lokalu. Za tzw. talerzyk trzeba w tym roku zapłacić średnio od 200 do 400 zł. Catering jest nieco tańszą opcją, ale nadal musimy się liczyć w wydatkiem rzędu 80 do ok. 150 złotych za osobę, co w przypadku 30 gości daje nawet 4500 zł. Nic więc dziwnego, że wielu rodziców, szukając tańszych alternatyw, decyduje się na organizację przyjęcia komunijnego w domu. Co zrobić, by sprostać kulinarnie temu wyzwaniu? Podpowiadamy.
(czytaj więcej)Ramen z jajkiem. Przepis na danie w azjatyckim stylu
![](photos/p_sm_113303_1.jpg)
Ramen to danie kojarzone z Japonią, które jednak powstało# w Chinach. Jego podstawowym składnikiem jest makaron w bulionie wzbogacony najróżniejszymi dodatkami, np. tak jak w naszym przepisie – jajkiem.
(czytaj więcej)Co przygotować na majówkę? Pyszne i tanie dania
![](photos/p_sm_112928_1.jpg)
Kilkudniowy majowy urlop to długo wyczekiwany czas #spotkań z przyjaciółmi i wyjazdów na łono natury, który trudno sobie wyobrazić bez pysznego jedzenia. Z drugiej strony, na majówce liczy się przede wszystkim wygoda. Przygotowanie przekąsek nie powinno być pracochłonne. Z kolei bardzo wskazana jest możliwość swobodnej degustacji w praktycznie każdych warunkach. Co przygotować do jedzenia, by tegoroczna majówka smakowała naprawdę wyjątkowo, a wspólnie spędzony czas przywoływał tylko miłe wspomnienia? Poniżej garść wskazówek.
(czytaj więcej)Smaczne posiłki na świeżym powietrzu. Jak urozmaicić grillowanie?
![](photos/p_sm_112894_1.jpg)
Opiekanie jedzenia nad żywym ogniem jest najstarszą formą# gotowania. Czas spędzany przy ognisku od tysięcy lat służył nie tylko przetrwaniu gatunku, ale przede wszystkim budowaniu więzi społecznych i kształtowaniu tożsamości kulturowej. Nic dziwnego, że do dziś zapach ognia kojarzy nam się z głęboko zakorzenioną przyjemnością. Kwiecień to czas, kiedy po zimie odpalamy po raz pierwszy nasze ogrodowe grille, snując plany o niezapomnianych spotkaniach w większym gronie podczas majówki. Podpowiadamy co zrobić, by zaskoczyć gości posiłkami przygotowywanymi na świeżym powietrzu.
(czytaj więcej)Jak gotować wiosną, aby schudnąć zdrowo? Zrzuć zbędne kilogramy
![](photos/p_sm_112456_1.jpg)
Wiosną stragany wypełniają się młodymi, chrupiącymi warzywami# oraz aromatycznymi, soczyście zielonymi ziołami. Zmęczeni zimową aurą i już nieco znudzeni monotonią zimowej kuchni, mamy ochotę rzucić się zachłannie na wszystkie dostępne nowalijki. Jednocześnie często mamy do zrzucenia kilka nadprogramowych kilogramów. Ich nadmiar może wynikać z jednej strony z niewłaściwej diety, ale także – jak dowodzą badania - braku wystarczającej ilości światła słonecznego. Na szczęście wiosną mamy go coraz więcej, a dzięki młodym warzywom mamy szansę utrzymać niskokaloryczną dietę praktycznie bez wysiłku.
(czytaj więcej)Można je gotować, smażyć lub zapiekać. Rusza sezon na szparagi
![](photos/p_sm_112275_1.jpg)
Kwiecień to czas szparagowej rozpusty. Smukłe, eleganckie# i zgrabne pędy już z daleka przyciągają uwagę klientów osiedlowych targowisk i warzywniaków. Możemy je gotować, smażyć lub zapiekać, podawać samodzielnie lub jako dodatek, a także serwować w postaci pysznej zupy lub esencjonalnego sosu. Szkoda tylko, że na rozkoszowanie się ich świeżym smakiem mamy zaledwie kilka tygodni w ciągu roku. Zatem - do biegu, gotowi, start!
(czytaj więcej)Odpoczynek na łonie natury. Co warto zabrać ze sobą na piknik?
![](photos/p_sm_112246_1.jpg)
Chwila odpoczynku na łonie natury, domowe jedzenie przygotowane #z naturalnych i sezonowych składników oraz towarzystwo ulubionych osób – czy można przyjemniej rozpocząć wiosnę? Pierwsze promienie słońca zachęcają do rodzinnego spędzania czasu na świeżym powietrzu. Każda, nawet najdrobniejsza i najbardziej znana przekąska smakuje wtedy zupełnie inaczej. Bliskość natury przyjemnie koi i inspiruje nas do działania, jednak by móc korzystać z pełni jej potencjału, warto wcześniej odpowiednio się przygotować.
(czytaj więcej)Regionalne produkty tradycyjne. Warto wypróbować w święta
![](photos/p_sm_112206_1.jpg)
Biała kiełbasa w słoiku, baba drożdżowa, mazurek orzechowy a może# żur kujawski? Prezentujemy przepisy na święta z naszej regionalnej Listy Produktów Tradycyjnych, które warto wypróbować, zwłaszcza w Święta Wielkiejnocy.
(czytaj więcej)Wielkanocne specjały dawniej i dziś. Łączymy tradycję z nowoczesnością
![](photos/p_sm_112188_1.jpg)
Uwielbiamy celebrować przedświąteczne chwile. Przygotowania do Wielkanocy #rozpoczynamy, gdy tylko poczujemy na twarzy pierwsze promienie wiosennego słońca. Ozdoby wielkanocne pojawiają się na sklepowych półkach już w marcu, a my przymierzamy się do planowania wielkanocnego menu, gdy tylko cichnie gwar karnawału. Każdego roku pragniemy w ciekawy sposób połączyć tradycyjną kuchnię z nowoczesnymi przepisami, które mile zaskoczą naszych gości. Szukamy oryginalnym pomysłów, a tymczasem jak zwykle znajdujemy je sięgając po doskonale znane, naturalne i tradycyjne polskie składniki.
(czytaj więcej)Kulinarne inspiracje. Kanapki pełne wiosennych smaków
![](photos/p_sm_111611_1.jpg)
Kanapka to doskonały pomysł na szybki posiłek o# każdej porze dnia. Plasterki soczystych warzyw, aromatycznych wędlin i rozpływających się w ustach serów, ukryte między dwiema kromkami pieczywa, to doskonała baza, którą można uzupełniać i modyfikować na setki różnych sposobów. Wiosną, gdy wybór świeżych składników jest coraz większy, możemy w pełni oddać się naszym kulinarnym fantazjom, by każdego dnia serwować domownikom pachnące słońcem kanapki. Poznaj kilka inspiracji, dzięki którym każdy sięgnie po nie z apetytem na więcej.
(czytaj więcej)Przepis na maślankowiec. Doskonałe ciasto przyrządzisz w kilka minut
![](photos/p_sm_111332_1.jpg)
Ten błyskawiczny, przepyszny placek zrobisz w kilka minut bez użycia #drożdży. Przedstawiamy przepis na tzw. "maślankowiec".
(czytaj więcej)Wiosna na talerzu. Wejście w nową porę roku będzie czystą przyjemnością
![](photos/p_sm_110959_1.jpg)
Wraz z nadejściem wiosny, kuchnia zaczyna przeobrażać się #w prawdziwe laboratorium smaku, oferujące niezliczone możliwości kulinarnych eksperymentów. Wiosna na talerzu to nie tylko festiwal kolorów, ale także zaproszenie do odkrywania świeżości i lekkości w codziennych posiłkach. Jakie wybory kulinarne sprawią, że wejście w nową porę roku będzie czystą przyjemnością?
(czytaj więcej)Pomysły na dania walentynkowe. Jak wyrazić miłość bez słów?
![](photos/p_sm_110765_1.jpg)
Dzień Zakochanych to czas, kiedy każdym swoim gestem chcemy #powiedzieć drugiej osobie – „Kocham Cię”. I choć każdego roku prześcigamy się w pomysłach na wyjątkowy prezent walentynkowy, powinniśmy pamiętać, że najcenniejszym podarunkiem dla naszego partnera jest wspólnie spędzony czas. Dla wielu doskonałą aktywnością, która pobudza wszystkie zmysły, jest wspólne przygotowywanie, a następnie spożywanie posiłków inaczej niż zwykle – w nastrojowej atmosferze, przy blasku świec. Zarezerwujcie zatem dla siebie cały dzień i spędźcie go niespiesznie w świecie pełnym smaków i aromatów.
(czytaj więcej)Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki
![](photos/p_sm_110614_1.jpg)
Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości #schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.
(czytaj więcej)Zakażenia pokarmowe w sezonie wakacyjnym. Jak się chronić?
![](photos/p_sm_114779_1.jpg)
W miesiącach letnich wzrasta liczba zakażeń #i zatruć pokarmowych. Wiąże się to z łatwiejszym psuciem żywności w gorące dni, jak też funkcjonowaniem sezonowych punktów „małej gastronomii”. Nadzór nad nimi to jedno z podstawowych zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
(czytaj więcej)Spadochroniarze w Kowalewku. Przeprowadzono zawody strzeleckie
![](photos/p_sm_114938_1.jpg)
Związek Polskich Spadochroniarzy# XI Oddział z Bydgoszczy przeprowadził zawody strzeleckie o puchar Prezesa Oddziału, które przeprowadzili instruktorzy Mundurowego Klubu Strzeleckiego z Kowalewka.
(czytaj więcej)Korzystaj ze słońca rozsądnie. O czym trzeba pamiętać?
![](photos/p_sm_114869_1.jpg)
Przyszło lato, więc chcemy jak najwięcej czasu spędzać# na świeżym powietrzu. Trzeba jednak pamiętać, że nadmiar promieniowania słonecznego może być dla nas szkodliwy. Pamiętaj o regularnym stosowaniu kremów z filtrem i unikaj przebywania na bezpośrednim słońcu.
(czytaj więcej)Wzmożone kontrole upraw roślin. Sprawdzane pod kątem obecności GMO
![](photos/p_sm_114893_1.jpg)
Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa od sześciu lat# wykonuje zadanie związane z kontrolą upraw GMO na podstawie zapisów ustawy o mikroorganizmach i organizmach genetycznie zmodyfikowanych.
(czytaj więcej)