Dziś mamy 17 sierpnia 2024, sobota, imieniny obchodzą:

05 sierpnia 2024

Pierwsza kontrola przetworów grzybowych. Ujawniono liczne nieprawidłowości

fot. IJHARS

fot. IJHARS

Przeprowadzona po raz pierwszy na skalę ogólnopolską kontrola przetworów# grzybowych ujawniła liczne nieprawidłowości.

Podczas kontroli Inspektorzy weryfikowali jakość handlową przetworów grzybowych na zgodność z obowiązującymi przepisami i deklaracjami.

Produktami priorytetowymi były: grzyby leśne marynowane, suszone i w solance.

Kontrola przeprowadzona została na etapie produkcji i w sklepach w ostatnim kwartale ubiegłego roku na terenie całego kraju.

Produkty skontrolowano w 89 podmiotach, stwierdzając nieprawidłowości w 35 (39,3% skontrolowanych).

Cechy organoleptyczne

Kontrolą objęto 62 partie towarów, z czego zakwestionowano 23 partie (37,1%).

Cechy fizykochemiczne

Kontrolą objęto 113 partii. Nieprawidłowości wykazano w 55 partiach (48,7%).

Przy ocenie cech organoleptycznych i fizykochemicznych wykorzystano badania laboratoryjne, które wykazały m. in.: wyższą niż dopuszczalna przepisami zawartość grzybów zaczerwionych (wartość dozwolona: do 5% masy grzybów), obecność grzybów zapleśniałych i takich o miękkiej, rozpadającej się konsystencji, żywych i martwych szkodników w opakowaniu oraz obecność innego gatunku grzybów niż zadeklarowano w oznakowaniu.

Znakowanie

W zakresie znakowania sprawdzono 203 partie, z czego 45 zakwestionowano (22,2%).

Oznakowanie przetworów grzybowych kwestionowano zarówno w sklepach jak i u producentów.

Stwierdzono m. in.:

  • brak informacji o suszeniu i pasteryzowaniu wyrobów
  • brak w opakowaniu deklarowanego gatunku grzyba np. smardza
  • brak pełnego oznakowania w języku polskim
  • sprzedaż po upływie daty minimalnej trwałości
  • przedstawienie informacji o wartości odżywczej bez doprecyzowania czy odnosi się do całego produktu czy bez zalewy
  • podanie masy netto produktu wraz z tolerancją
  • brak lub błędnie podany numer uprawnień klasyfikatora/grzyboznawcy
  • brak podania roku zbioru i numeru atestu na opakowaniu grzybów suszonych.

Zastosowane sankcje

W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy wydali 34 decyzje administracyjne nakładające kary pieniężne, 7 decyzji zakazujących wprowadzenia do obrotu towarów niespełniających wymagań jakości handlowej, w 2 przypadkach wydano decyzje z odstąpieniem od wymierzenia kary pieniężnej ze względu na niską szkodliwość czynu.

Dodatkowo nałożyli 10 mandatów karnych oraz wydali 49 zaleceń pokontrolnych.

Z uwagi na niezakończone postępowania administracyjne oraz trwające procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji może ulec zmianie.

Konsumencie! Zwróć uwagę, jeśli kupujesz grzyby przetworzone:

Na opakowaniu powinny znaleźć się m. in. informacje o: procesach technologicznych zastosowanych w produkcji – przykładowo informacja o suszeniu grzybów lub pasteryzacji, jakiej poddano wyrób oraz numer uprawnień klasyfikatora/grzyboznawcy. Dodatkowo, jeśli grzyby sprzedawane są w zalewie (np. grzyby marynowane) wtedy producent jest zobowiązany do precyzyjnego wskazania czy wartość odżywcza odnosi się do całego wyrobu czy do grzybów bez zalewy. Oczywiście przetwory grzybowe nie mogą być sprzedawane po upływie okresu przydatności do spożycia.

Źródło: IJHARS

Oceń artykuł: 1 1

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    Ja, w dniu 05-08-2024 13:20:44 napisał:

    Napiszcie skąd te niby przetwory przywieźli .

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Szkolenie bhp dla studentów
79PLN
Szkolenie z Ochrony Przeciwpożarowej
79PLN
Szkolenie z HACCP
80PLN
Zdjęcia do dokumentów
35,00 złPLN
Konsultacja środowiskowa
200 zł / 0,5 hPLN
Ewidencja odpadów BDO (pakiet mini)
2400 zł / rokPLN
Ewidencja Importu Aut
2400 zł / rokPLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności amortyzatorów
0

Utalentowana lekkoatletka z Kcyni. Osiągnięcia Bernadetty Blechacz

30 lipca 1955 w Kcyni urodziła się Bernadetta Blechacz# – polska lekkoatletka, oszczepniczka, olimpijka.

(czytaj więcej)
0

Zwiększona śmiertelność dzikich ptaków. Padłe wrony na terenie miasta

Od połowy lipca br. na terenie miasta #stołecznego Warszawy odnotowywana jest zwiększona śmiertelność ptaków dzikich głównie z rodziny krukowatych. Padłe ptaki (w przeważającej części wrony siwe) lokalizowane były dotychczas w różnych dzielnicach miasta.

(czytaj więcej)
0

Rocznica Bitwy Warszawskiej. Chwała Bohaterom

15 sierpnia 2024 roku obchodzimy 104. rocznicę Bitwy Warszawskiej#, która była kulminacyjnym momentem wojny polsko-bolszewickiej 1919-1920, jednym z decydujących wydarzeń w dziejach Polski, Europy i świata.

(czytaj więcej)
0

Kawy i herbaty o znikomej jakości. Negatywne wyniki kontroli

Ponad połowa skontrolowanych sklepów specjalistycznych# oferowała kawy, herbaty i herbatki o niewłaściwej jakości.

(czytaj więcej)