Dziś mamy 17 sierpnia 2024, sobota, imieniny obchodzą:

10 sierpnia 2024

Oliwa pod lupą. Wykryto wady i nałożono kary pieniężne

fot. IJHARS

fot. IJHARS

Oliwa pod lupą IJHARS - wykryto wady niedopuszczalne #w najwyższej kategorii oliwy z oliwek.

Jakość handlowa oliwy z oliwek jest ściśle uregulowana przepisami. Inspektorzy podczas kontroli sprawdzili sposób składowania oliwy, pobrali próbki do badań laboratoryjnych i zweryfikowali jej oznakowanie.

Kontrola przeprowadzona została na różnych etapach wprowadzania do obrotu (sklepy, podmioty sprowadzające z innych krajów, składujące, prowadzące sprzedaż hurtową) w ostatnim kwartale ubiegłego roku na terenie całego kraju.

Oliwę skontrolowano w 56 podmiotach, stwierdzając nieprawidłowości w 38 (67,9 % skontrolowanych).

Cechy organoleptyczne

Kontrolą objęto 50 partii oliwy o objętości 73,4 hl. Występowanie wad organoleptycznych tj. Md > 0 (mediana wad), które są niedopuszczalne w przypadku najwyższej kategorii oliwy z oliwek i świadczą o niższej kategorii oliwy, stwierdzono w 38 partiach (76 %) o objętości 40,7 hl. W wybranych partiach stwierdzono również brak aromatu owoców.

Cechy fizykochemiczne

Kontrolą objęto 52 partie o objętości 116,6 hl. Nieprawidłowości wykazano co prawda tylko w 5 partiach (9,6 %) o objętości 3,6 hl. Jednak również były to partie oliwy z najwyższej kategorii. Stwierdzono głównie przekroczenia poziomów parametrów określonych w przepisach, np. zawyżoną zawartość stigmastadienów (związków powstających pod wpływem temperatury) oraz estrów etylowych kwasów tłuszczowych.

Znakowanie

W zakresie znakowania sprawdzono 110 partii o objętości 136,9 hl, z czego zakwestionowano 50 partii (45,5 %) o objętości 30,9 hl.

Stwierdzono m. in.:

1. Podanie nazwy „oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia” oraz użycie opisu dla tej kategorii, podczas gdy klasyfikacja sensoryczna wykazała, że produkt był oliwą niższej kategorii tj. „oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia” lub „oliwą lampante”, która nie powinna być spożywana bez uprzedniej rafinacji.

2. Brak podania informacji o miejscu pochodzenia oliwy oraz jej kategorii.

3. Zamieszczenie obowiązkowych informacji przy użyciu zbyt małej czcionki, przez co te informacje były mało czytelne dla konsumentów.

4. Brak podania obowiązkowych informacji w języku polskim, w tym np. nazwy produktu, informacji na temat kategorii, miejsca pochodzenia.

5. Zastosowanie niewłaściwej, niezgodnej z przepisami nazwy np. zamiast „oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia” podano „Ekologiczna oliwa z oliwek (…) Extra Virgin” lub „oliwa z oliwek extra virgin tłoczona na zimno”.

6. Brak zamieszczenia informacji o warunkach przechowywania oliwy lub podanie tych informacji za pomocą komunikatów niezgodnych z obowiązującym w tym zakresie przepisem.

W ramach przeprowadzonej kontroli na żadnym z etapów nie stwierdzono przypadków bezprawnego zastosowania odniesień do chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych oraz ekologicznej metody produkcji. Stwierdzono jeden przypadek w sklepie przechowywania oliwy w niewłaściwych warunkach tj. na najwyższej półce regału z narażeniem na bezpośrednie działanie światła. Pozostałe kontrolowane partie produktów były przechowywane we właściwy sposób, zapewniający odpowiednią jakość. Nie stwierdzono produktów po upływie daty minimalnej trwałości.

Zastosowane sankcje

W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy wydali 10 decyzji administracyjnych nakładających kary pieniężne, 8 decyzji zakazujących wprowadzenia do obrotu towarów niespełniających wymagań jakości handlowej, 4 decyzje nakazujące wycofanie z obrotu, 3 decyzje w związku z odstąpieniem od wymierzenia kary pieniężnej ze względu na niską szkodliwość czynu.

Dodatkowo nałożyli 2 mandaty karne oraz wydali 13 zaleceń pokontrolnych.

Z uwagi na niezakończone postępowania administracyjne oraz trwające procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji może ulec zmianie.

Konsumencie! Pamiętaj, że:

Kategorie oliwy z oliwy są ściśle uregulowane w przepisach. Jedną z nich jest oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia czyli „najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych”.

Tylko na etykietach: „oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia” i „oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia” mogą pojawić się następujące oznaczenia:

  • „pierwsze tłoczenie na zimno” – tylko odnośnie ww. oliw otrzymanych przy temperaturze poniżej 27˚C z pierwszego mechanicznego tłoczenia przecieru z oliwek za pomocą tradycyjnego systemu wytłaczania z wykorzystaniem tłoków hydraulicznych; 
  • „uzyskiwanie na zimno” – tylko odnośnie ww. oliw, otrzymanych przy temperaturze poniżej 27˚C, za pomocą przesączania lub wirowania przecieru z oliwek.

Na etykietach oliw należących do wspomnianych wyżej kategorii może pojawić się fakultatywnie oznaczenie roku zbioru oliwek.

Źródło: IJHARS

Oceń artykuł: 2 1

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    Ja, w dniu 11-08-2024 09:42:13 napisał:

    Skąd to coś przywieziono ? karać firmy co to coś przywiozły i to coś produkują

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Fotoobraz na płótnie 50x70
121,00 zł PLN
Szkolenie z Ochrony Przeciwpożarowej
79PLN
Ramki ślubne
39,90 zł PLN
Szkolenie bhp dla studentów
79PLN
Konstrukcje stalowe
Rejestracja BDO
500PLN
Konsultacja środowiskowa
200 zł / 0,5 hPLN
Zezwolenie na zbieranie odpadów
od 2000PLN
0

Utalentowana lekkoatletka z Kcyni. Osiągnięcia Bernadetty Blechacz

30 lipca 1955 w Kcyni urodziła się Bernadetta Blechacz# – polska lekkoatletka, oszczepniczka, olimpijka.

(czytaj więcej)
0

Zwiększona śmiertelność dzikich ptaków. Padłe wrony na terenie miasta

Od połowy lipca br. na terenie miasta #stołecznego Warszawy odnotowywana jest zwiększona śmiertelność ptaków dzikich głównie z rodziny krukowatych. Padłe ptaki (w przeważającej części wrony siwe) lokalizowane były dotychczas w różnych dzielnicach miasta.

(czytaj więcej)
0

Rocznica Bitwy Warszawskiej. Chwała Bohaterom

15 sierpnia 2024 roku obchodzimy 104. rocznicę Bitwy Warszawskiej#, która była kulminacyjnym momentem wojny polsko-bolszewickiej 1919-1920, jednym z decydujących wydarzeń w dziejach Polski, Europy i świata.

(czytaj więcej)
0

Kawy i herbaty o znikomej jakości. Negatywne wyniki kontroli

Ponad połowa skontrolowanych sklepów specjalistycznych# oferowała kawy, herbaty i herbatki o niewłaściwej jakości.

(czytaj więcej)