Dziś mamy 11 października 2024, piątek, imieniny obchodzą:

07 grudnia 2023

Innowacyjny projekt cyfrowy. Wzmocnienie bezpieczeństwa żywności

fot. GIS

fot. GIS

Jesteś przedsiębiorcą z branży spożywczej? Pracujesz przy# kontroli przedsiębiorców? A może po prostu jesteś świadomym konsumentem, któremu zależy, żeby żywność była bezpieczna? „System powiadamiania o wprowadzeniu do obrotu żywności prozdrowotnej (SPOŻ)” to innowacyjny projekt, który wspiera wszystkich uczestników rynku spożywczego.

Dla kogo?

Część producentów i importerów żywności jest zobowiązana do złożenia powiadomienia o pierwszym wprowadzeniu swojego produktu do obrotu. Dotyczy to produktów takich jak: suplementy diety, żywność wzbogacona, żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, preparaty do początkowego żywienia niemowląt, preparaty do dalszego żywienia niemowląt oraz środki spożywcze zastępujące całodzienną dietę do kontroli masy ciała, zwanych na potrzeby projektu żywnością „prozdrowotną”. Obowiązek ten opiera się na ustawodawstwie Unii Europejskiej.

Projekt SPOŻ pozwoli na udostępnienie zestandaryzowanych procedur rozpatrywania i analizy powiadomień dotyczących tych grup produktów. Efektem pracy nad projektem będzie przygotowanie systemu informatycznego, który:

  • zoptymalizuje czas weryfikacji powiadomień,
  • zapewni nowoczesne narzędzia do elektronicznej komunikacji pomiędzy przedsiębiorcami a urzędem.

Nowy system pomoże też efektywnie wyszukiwać informacje i monitorować proces wprowadzania żywności objętej obowiązkiem powiadamiania na rynek.

Jak projekt wspiera przedsiębiorców?

Główne korzyści projektu to:

  1. Sprawniejszy proces składania powiadomień: nowy system powiadamiania pozwoli przedsiębiorcom szybko i sprawnie składać powiadomienia o wprowadzeniu do obrotu żywności „prozdrowotnej”.
  2. Lepsza weryfikacja formalno-prawna powiadomienia: system umożliwi znaczącą automatyzację weryfikacji poprawności przekazywanych informacji;
  3. Skrócenie czasu weryfikacji: ustandaryzowane procedury analizy powiadomień i wykorzystanie zaawansowanych narzędzi elektronicznych pozwolą skrócić czas weryfikacji merytorycznej powiadomień.
  4. Lepszy dostęp do informacji różnych organów: w przyszłości system pozwoli poprawić komunikację i wymianę informacji pomiędzy organami Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Dzięki temu monitorowanie wprowadzania żywności do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej będzie efektywniejsze;
  5. Bardziej efektywne procedury weryfikacji powiadomień, które zmniejszą ryzyko wprowadzenia na rynek żywności, która nie spełnia wymagań.

O projekcie

System powiadamiania o wprowadzeniu do obrotu żywności prozdrowotnej (SPOŻ) to innowacyjny projekt cyfrowy, realizowany przez Główny Inspektorat Sanitarny. Ma on na celu usprawnienie procedur analizy powiadomień określonych grup produktów spożywczych oraz optymalizację procesu weryfikacji i komunikacji pomiędzy podmiotem a urzędem.

Projekt SPOŻ stanowi ważny krok w kierunku budowania nowoczesnego i skutecznego systemu monitorowania oraz kontroli jakości żywności prozdrowotnej. To kolejny etap rozwoju e-administracji w sektorze publicznym.

Wdrażanie Projektu SPOŻ rozpoczęło się 15 lipca 2020 r., a jego ukończenie planowane jest na 31 grudnia 2023 r. Całkowita wartość realizacji projektu wynosi 12 650 770,08 zł.

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa na lata 2014-2020 Oś Priorytetowa nr 2 „E-administracja i otwarty rząd”, Działanie 2.1 „Wysoka dostępność i jakość e-usług publicznych”. Projekt pn. „System powiadamiania o wprowadzeniu do obrotu żywności prozdrowotnej (SPOŻ)”, Nr Porozumienia POPC.02.01.00-00-0119/19 z dnia 15 lipca 2020 r.

Źródło: GIS

Oceń artykuł: 14 15

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Ochrona środowiska dla firm
od 50PLN
Zezwolenie na zbieranie odpadów
od 2000PLN
Szkolenie z pierwszej pomocy
49PLN
Budowa hal
Ewidencja odpadów BDO (pakiet mini)
2400 zł / rokPLN
Praca na wysokości
60PLN
Fotoobraz na płótnie 50x70
121,00 zł PLN
Zezwolenie na transport odpadów
od 2000PLN
0

Dojedź bezpiecznie do wyznaczonego celu. Skorzystaj z modułu pogodowego

Coraz więcej mglistych dni, opady deszczu i niższa temperatura #– to pierwsze oznaki jesieni, które już możemy zauważyć w pogodzie. Czym charakteryzuje się ta pora roku? Zmienną aurą, która bezpośrednio wpływa na prowadzenie pojazdu. Dlatego warto odpowiednio zaplanować podróż, by bezpiecznie dojechać do wyznaczonego celu.

(czytaj więcej)
0

Jak chronić siebie i swoje dane w sieci? Miesiąc cyberbezpieczeństwa

W świecie, gdzie codzienność przenosi się do Internetu#, bezpieczeństwo w sieci staje się priorytetem. Każdego dnia jesteśmy narażeni na różnego rodzaju cyberzagrożenia, które mogą dotknąć każdego. Październik, Europejski Miesiąc Cyberbezpieczeństwa, to idealny moment, aby poznać najważniejsze zasady ochrony swoich danych i dowiedzieć się, jak skutecznie zabezpieczyć aktywności w sieci.

(czytaj więcej)
0

Miłośników grzybobrania nie brakowało. Frekwencja zaskoczyła organizatorów

„chodźMYnagrzyby” to hasło grzybobrania zorganizowanego# w podbydgoskim Łochowie, które jak magnes przyciągnęło mieszkańców kujaw i pomorza w sobotni poranek. Lista chętnych osób zapełniła się już po kilkunastu godzinach, a samo wydarzenie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem. Nie zabrakło wspólnych rozmów, uśmiechu, porad ekspertów i przede wszystkim… grzybów!

(czytaj więcej)
0

Dynia smaczna, odżywcza i zdrowa. Cenne składniki także w pestkach

Owoce i warzywa jemy cały rok. Najsmaczniejsze są te# sezonowe.

(czytaj więcej)