Dziś mamy 8 czerwca 2025, niedziela, imieniny obchodzą:

22 maja 2025

Konferencja o serach miękkich. Ciekawe prelekcje i prezentacje

fot. Marzena Zwiewka

fot. Marzena Zwiewka

W piątek, 16 maja 2025 roku, w nowoczesnych # przestrzeniach Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji im. Leona Janty-Połczyńskiego w Minikowie odbyła się wyjątkowa konferencja pn. „SERY MIĘKKIE KROK PO KROKU”.

Poświęcona była tajnikom wytwarzania, pielęgnacji i doskonalenia serów miękkich. Wydarzenie zgromadziło licznych producentów serów, ekspertów z branży mleczarskiej, rolników oraz miłośników tradycyjnego serowarstwa. Uczestnicy przybyli z najdalszych zakątków Polski, aby spotkać się i posłuchać Sébastiena Roustela – francuskiego technologa serowarstwa, oraz Arnauda Sperat-Czara – redaktora naczelnego prestiżowego francuskiego magazynu Profession Fromager.

Współorganizatorem i pomysłodawcą konferencji była Fundacja Wspierania Serowarstwa Farmerskiego NaSerio. Od lat aktywnie promuje rozwój rzemieślniczego serowarstwa w Polsce. Wspiera edukację, wymianę wiedzy oraz integrację środowiska serowarów.

Spotkanie zainaugurował Ryszard Kamiński, zastępca dyrektora Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, który przywitał uczestników oraz podkreślił znaczenie promowania wiedzy praktycznej. Podziękował również partnerom konferencji oraz zagranicznym gościom za ich zaangażowanie i wkład merytoryczny.

Prezentacja poradnika „SERY MIĘKKIE KROK PO KROKU”
Pierwszym punktem programu była prezentacja najnowszego poradnika dla serowarów – „SERY MIĘKKIE KROK PO KROKU”. Tą część poprowadził Arnaud Sperat-Czar. Publikacja stanowi kompleksowy przewodnik po etapach produkcji serów miękkich – od selekcji surowców, przez procesy technologiczne, aż po przechowywanie i sprzedaż.

Technologia i wady serów miękkich
Następnie głos zabrał Sébastien Roustel, autor wspomnianego poradnika i uznany ekspert w dziedzinie serowarstwa. W swoim wystąpieniu skupił się na specyfice produkcji serów miękkich, zwłaszcza na konieczności jednoczesnej regulacji procesu ukwaszania i odsączania masy serowej. Omówił również najczęstsze wady serów miękkich. Wskazał ich przyczyny, pierwsze sygnały ostrzegawcze oraz możliwe środki zaradcze. Prezentacja spotkała się z dużym zainteresowaniem uczestników, którzy chętnie zadawali pytania i dzielili się swoimi doświadczeniami.

Trendy konsumenckie
Kolejna prelekcja, ponownie prowadzona przez Arnauda Sperat-Czara, poświęcona była analizie trendów konsumenckich dotyczących serów miękkich – zarówno w Polsce, jak i we Francji oraz na rynkach światowych. Prelegent porównał preferencje smakowe, zwyczaje zakupowe i kierunki rozwoju rynku. Podkreślił rosnące znaczenie jakości, lokalności oraz transparentność pochodzenia produktów.

Serowa „Klinika”
Zwieńczeniem konferencji była praktyczna i interaktywna sesja zatytułowana „Serowa Klinika”. Podczas niej uczestnicy mieli możliwość przyniesienia własnych serów z różnymi defektami technologicznymi. Eksperci na miejscu diagnozowali problemy i udzielali indywidualnych wskazówek dotyczących możliwych rozwiązań. Spotkanie to okazało się niezwykle cenne i inspirujące – zarówno dla początkujących, jak i bardziej doświadczonych serowarów.

Konferencja „SERY MIĘKKIE KROK PO KROKU” była doskonałą okazją do zdobycia specjalistycznej wiedzy, nawiązania kontaktów branżowych oraz wymiany doświadczeń w gronie pasjonatów serowarstwa. Uczestnicy opuścili Minikowo z nową energią, praktycznymi wskazówkami oraz inspiracją do dalszego rozwoju swojej działalności.


materiał: Beata Chełminiak

Oceń artykuł: 7 7

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Szkolenie z Ochrony Przeciwpożarowej
79PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności zawieszenia
Szkolenie z zakresu ochrony danych osobowych
79PLN
Ochrona środowiska dla firm
od 50PLN
Balustrady Bramy Ogrodzenia
Ewidencja odpadów BDO (pakiet mini)
2400 zł / rokPLN
Szkolenie z pierwszej pomocy
49PLN
Korzystanie ze środowiska
500PLN
0

Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!

(czytaj więcej)
0

Critical Knowledge Exchange. Szkolenie z udziałem ponad 100 żołnierzy

W Centrum Szkolenia Wojsk Obrony Terytorialnej trwa obecnie# kurs Critical Knowledge Exchange organizowany we współpracy z insturktorami Gwardii Narodowej Stanu Illinois. W przygotowanych szkoleniach udział bierze ponad 100 Terytorialsów z terenu całego kraju.

(czytaj więcej)
0

Nie sadź IGO. Postaw na gatunki bezpieczne dla natury

Dzisiaj w naszym mini przewodniku #po świecie bezpiecznego i pięknego ogrodnictwa prezentujemy kolejne, rodzime gatunki, które będą cieszyć Wasze oczy w maju oraz te, których należy za wszelką cenę unikać.

(czytaj więcej)
0

Przygotowania do bezpiecznych wakacji. Nie zabraknie kontroli

W siedzibie Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej# w Bydgoszczy odbyła się narada pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej pionu higieny dzieci i młodzieży w województwie kujawsko-pomorskim. Spotkanie miało na celu omówienie przygotowania służb do sezonu wakacyjnego. Pracownicy, jak co roku, będą realizować kontrole zorganizowanych form wypoczynku dzieci, młodzieży i dorosłych oraz obiektów użyteczności publicznej.

(czytaj więcej)