Dziś mamy 7 czerwca 2025, sobota, imieniny obchodzą:

21 maja 2025

Wykryto bakterie salmonelli. Produkt wycofywany z obrotu

fot. pixabay.com

fot. pixabay.com

Główny Inspektorat Sanitarny wydał # ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności.


Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

W opinii Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego obecność bakterii Salmonella w produkcie stanowi realne zagrożenie dla zdrowia konsumentów w przypadku spożycia produktu bez obróbki cieplnej, np. jako bezpośredni dodatek do ciast, deserów, koktajli, owsianek. Obecność Salmonella spp. w produktach spożywczych może ponadto prowadzić do krzyżowego zanieczyszczenia środowiska przygotowywania żywności.

Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Mroźna Kraina Truskawki bez szypułek, 450 g

Numer partii: 011/04/25

Kraj pochodzenia: Egipt

Najlepiej spożyć przed końcem: 03.2027

Producent: Handsman Food Sp. z o.o., Rogoźnica Kolonia 2 a, 21-560 Międzyrzec Podlaski

Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent poinformował swojego odbiorcę i rozpoczął procedurę wycofania ww. produktu. Producent oraz dystrybutor zbadali dodatkowe próbki truskawek mrożonych z tej samej partii, w których nie wykryto obecności Salmonella.

Należy podkreślić, że niewykrycie Salmonella w innych próbkach truskawek z partii objętej komunikatem nie świadczy o nieprawidłowych wynikach badań próbek potwierdzających obecność Salmonella. Rozmieszczenie mikroorganizmów najczęściej nie jest jednolite, a bakterie namnażają się w skupiskach. Z tego powodu próbki pobierane nawet równolegle z tej samej partii nie są nigdy takie same i prawdopodobne jest, że wyniki badań próbek będą się od siebie różnić.

Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu.

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

 materiał: GIS

Oceń artykuł: 15 8

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 1 (1)

    @, w dniu 21-05-2025 16:49:15 napisał:

    Co tydzień takie i podobne wiadomości. Gówno jest zjadliwe! Bierz, płać, wypierd...j!

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Bezpłatne kontrolowanie sprawności zawieszenia
Szkolenie z pierwszej pomocy
49PLN
Audyt środowiskowy
3000PLN
Ewidencja Importu Aut
2400 zł / rokPLN
Fotoobraz na płótnie 50x70
121,00 zł PLN
Budowa hal
Konstrukcje stalowe
Szkolenie bhp dla studentów
79PLN
0

Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!

(czytaj więcej)
0

Critical Knowledge Exchange. Szkolenie z udziałem ponad 100 żołnierzy

W Centrum Szkolenia Wojsk Obrony Terytorialnej trwa obecnie# kurs Critical Knowledge Exchange organizowany we współpracy z insturktorami Gwardii Narodowej Stanu Illinois. W przygotowanych szkoleniach udział bierze ponad 100 Terytorialsów z terenu całego kraju.

(czytaj więcej)
0

Nie sadź IGO. Postaw na gatunki bezpieczne dla natury

Dzisiaj w naszym mini przewodniku #po świecie bezpiecznego i pięknego ogrodnictwa prezentujemy kolejne, rodzime gatunki, które będą cieszyć Wasze oczy w maju oraz te, których należy za wszelką cenę unikać.

(czytaj więcej)
0

Przygotowania do bezpiecznych wakacji. Nie zabraknie kontroli

W siedzibie Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej# w Bydgoszczy odbyła się narada pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej pionu higieny dzieci i młodzieży w województwie kujawsko-pomorskim. Spotkanie miało na celu omówienie przygotowania służb do sezonu wakacyjnego. Pracownicy, jak co roku, będą realizować kontrole zorganizowanych form wypoczynku dzieci, młodzieży i dorosłych oraz obiektów użyteczności publicznej.

(czytaj więcej)