Dziś mamy 28 grudnia 2024, sobota, imieniny obchodzą:

27 grudnia 2024

Nie marnuj jedzenia. Co nadaje się do zamrożenia?

fot. PSSE

fot. PSSE

Zamrażanie żywności to doskonały sposób na zachowanie świeżości# i smaku produktów przez dłuższy czas. To nie tylko oszczędza czas, ale także pomaga uniknąć marnowania jedzenia.

 

Oto kilka przykładów produktów, które świetnie nadają się do zamrażania, oraz korzyści z tej praktyki:

  • Warzywa i owoce: zielone warzywa, jak brokuły, szpinak, czy groszek, oraz owoce, takie jak jagody, truskawki i maliny, to doskonałe przykłady produktów, które można zamrozić. W ten sposób zachowują one swoją wartość odżywczą i smak przez długi okres.
  • Mięso: mięso, takie jak kurczak, wołowina, czy wieprzowina, można zamrozić w pojedynczych porcjach. To świetny sposób na wydłużenie trwałości mięsa i zapewnienie sobie stałego dostępu do wysokiej jakości białka.
  • Gotowe dania: możesz również zamrażać gotowe dania, takie jak zupa, gulasz czy sosy pomidorowe. To oszczędza czas podczas przygotowywania posiłków w dni, gdy nie masz na to dużo czasu.
  • Chleb i wyroby piekarnicze: jeśli masz dużo chleba lub wypieków, możesz je zamrozić, aby uniknąć rozwoju pleśni lub wysuszenia. Po odmrożeniu zachowują one swój smak i konsystencję.

Do zamrażania nie nadają się:

  • Owoce i warzywa, które w swej strukturze posiadają dużą wody  np.: sałata, rzodkiewka, ogórek, arbuz , owoce cytrusowe.
  • Wyjątkowo źle znoszą mrożenie banany, kiwi i awokado -  po rozmrożeniu ciemnieją i są nieapetyczne.
  • Nabiał - jogurty, mleko, śmietana, miękkie i świeże sery, takie jak ricotta, mozzarella, ser śmietankowy -po rozmrożeniu rozwarstwiają się, tracąc swoją konsystencję.
  • Produkty skrobiowe-makaron, ryż i ziemniaki  po ugotowaniu i zamrożeniu nie nadają się do spożycia. Po wyjęciu z zamrażalnika stają się miękkie, papkowate, tracą swoją konsystencję, wyglądają nieapetycznie.

WAŻNE !

Mrożone produkty muszą być wysokiej jakości, bo mrożenie jej nie poprawi.

Najlepiej mrozić sezonowe produkty.

Nie można zamrażać żywności wcześniej mrożonej - to grozi zatruciem. To ważne szczególnie w przypadku mięsa.

Pamiętaj, aby prawidłowo opakować produkty przed zamrożeniem, aby uniknąć utraty smaku i zapobiec przesuszeniu lub dostawaniu się powietrza. Odpowiednie opakowanie to plastikowe pojemniki lub worki do zamrażarki. Warto także opisywać datę zamrożenia, aby pamiętać, kiedy dany produkt trzeba zużyć.

Zamrażanie żywności to praktyczne rozwiązanie, które pozwala oszczędzać czas i pieniądze, jednocześnie ograniczając marnotrawstwo jedzenia..

Źródło: PSSE

 

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Bezpłatne kontrolowanie sprawności ustawienia świateł
Szkolenie okresowe dla pracodawców i osób kierujących pracownikami
189PLN
Ewidencja Importu Aut
2400 zł / rokPLN
Szkolenie bhp dla studentów
79PLN
Zezwolenie na zbieranie odpadów
od 2000PLN
Ochrona środowiska dla firm
od 50PLN
Sprawozdanie o wytwarzanych odpadach
500PLN
Rejestracja BDO
500PLN
0

Drugi dzień świąt. Podczas mszy w kościele święci się owies

Drugi dzień świąt bożonarodzeniowych poświęcony jest# św. Szczepanowi – pierwszemu męczennikowi za wiarę chrześcijańską, znanemu z głębokiej wiary i mocy czynienia cudów. Został ukamienowany, gdy przyznał się przed sanhedrynem do wiary w Chrystusa (tradycyjna kara za bluźnierstwo).

(czytaj więcej)
0

Nie marnuj jedzenia. Co nadaje się do zamrożenia?

Zamrażanie żywności to doskonały sposób na zachowanie świeżości# i smaku produktów przez dłuższy czas. To nie tylko oszczędza czas, ale także pomaga uniknąć marnowania jedzenia.

(czytaj więcej)
0

Szopki z bogatą tradycją. Zachwycają swoją wyjątkowością

Tradycja szopkarska w Krakowie trwa nieprzerwanie od XIX wieku#. Pierwotnie wykonywaniem szopek trudnili się rzemieślnicy z ówczesnych przedmieść Krakowa, szczególnie Krowodrzy i Zwierzyńca.

(czytaj więcej)
0

Narodowy Dzień Zwycięskiego Powstania Wielkopolskiego. Bohaterski zryw

27 grudnia obchodzimy Narodowy Dzień #Zwycięskiego Powstania Wielkopolskiego. Upamiętniamy w ten sposób zwycięski zryw Polaków przeciwko Niemcom z lat 1918–1919 i składamy hołd jego bohaterskim uczestnikom.

(czytaj więcej)