Dziś mamy 19 kwietnia 2025, sobota, imieniny obchodzą:

31 grudnia 2024

Wystarczy kilka składników. Grzaniec doskonały na długie wieczory

fot. pixabay

fot. pixabay

Wraz z nadejściem zimowych, mroźnych i długich wieczorów# poszukujemy sposobów na rozgrzanie naszego ciała i poprawę humoru, np. odpoczywając pod ciepłym kocem, na miękkich poduszkach przy dobrej lekturze. Dodatkową przyjemnością jest kubek rozgrzewającego naparu lub grzańca w dłoni. Takie napoje są proste i błyskawiczne w przygotowaniu. Raptem kilka składników, które każdy ma w kuchni wystarczy, by wróciło nam lepsze samopoczucie.

Jakich składników potrzebujesz?

Dziergane swetry i grube wełniane skarpety to o tej porze roku codzienność. Staramy ogrzać się i otulić na wszelkie możliwe sposoby. Pomóc może też w tym gorący, aromatyczny napar lub grzaniec. Domowe wywary z ziół, słodkie napoje na bazie mleka, kompoty i inne napoje serwowane na ciepło wzmocnią Twój organizm i jednocześnie umilą mroźny wieczór. W doborze składników ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia. W kuchni z pewnością masz wiele cudownych produktów, z których możesz przygotować napój. A nie potrzeba wiele! Wzmocnij się parującym kubkiem naparu z imbiru, w ciągu dnia dodaj sobie energii zalanymi wrzątkiem cytrusami, a wieczorem rozgrzej się popijając jabłkowo-cynamonowy grzaniec, który smakuje jak szarlotka!

Również w opcji z procentami

Aby spędzić miły, relaksujący wieczór z przyjaciółmi lub w pojedynkę, możesz też sięgnąć po opcje na bazie alkoholu. Dla wielu, nieodłącznym elementem zimy jest grzane wino lub inny alkohol, np. piwo lub cydr, który świetnie smakuje z dodatkiem wkrojonych jabłek. W różnych częściach Europy popularne są inne rodzaje grzanego wina. U naszych zachodnich sąsiadów, Niemców pija się Glühwein, a przygotowuje się go na bazie czerwonego wina z dodatkiem cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej i skórki pomarańczowej. W Anglii na każdym rogu natkniesz się na Mulled Wine, a Skandynawowie z rozkoszą popijają tzw. Glögg – grzane wino, które podaje się z rodzynkami i migdałami, nierzadko z dodatkiem wódki lub brandy.

W czym podawać?

Jakie naczynia najlepiej sprawdzą się do podawania grzańców? Najlepsze będą kubki lub kufle wykonane z grubego szkła lub ceramiki, które są odporne na wysokie temperatury i przede wszystkim wygodne do trzymania. Zwróć więc uwagę na ich kształt i wybierz taki, który jest najbardziej praktyczny i komfortowy w użytkowaniu. Koniecznie zwróć uwagę, czy dane naczynie można myć w zmywarce. Przyprawy korzenne dodawane do naparów i samo czerwone wino mogą pozostawiać zacieki i przebarwienia, które najłatwiej doczyści właśnie zmywarka.

Źródło: materiały prasowe Vorwerk Polska

Oceń artykuł: 9 12

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Szkolenie z zakresu ochrony danych osobowych
79PLN
Szkolenie z pierwszej pomocy
49PLN
Szkolenie z HACCP
80PLN
Balustrady Bramy Ogrodzenia
Ochrona środowiska dla firm
od 50PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności zawieszenia
Audyt środowiskowy
3000PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności ustawienia świateł
0

Dzisiaj Wielka Sobota. Dzień ciszy i oczekiwania

Wielka Sobota jest dniem spoczynku Jezusa# w grobie i adoracji Najświętszego Sakramentu. Obchodzona jest jako dzień błogosławieństwa, gdyż święci się wtedy ogień, wodę i wielkanocne pożywienie.

(czytaj więcej)
0

Mozaika wielkanocnych tradycji. Rozmowa z Hanną Łopatyńską

Rozmowa z Hanną Łopatyńską, kierownikiem Działu Folkloru i Kultury Społecznej Muzeum Etnograficznego w Toruniu

(czytaj więcej)
0

Wielkanocne smaki z KGW. Tradycja na talerzu

W Święta Wielkanocne#, w wielu domach w regionie zaczyna pachnieć babką drożdżową, żurkiem z białą kiełbasą i świeżo pieczonym mazurkiem. A jeśli ktoś szuka prawdziwych smaków i inspiracji na świąteczny stół, wystarczy zajrzeć do Kół Gospodyń Wiejskich – takich jak to w Starym Jarużynie. Przewodnicząca Koła, pani Stanisława Rygielska, z dumą opowiada o przygotowaniach i tradycjach, które od pokoleń towarzyszą tym wyjątkowym świętom.

(czytaj więcej)
0

Pisanki. Na przestrzeni wieków pełniły wiele funkcji

Od najdawniejszych czasów ze Świętami # Wielkanocnymi kojarzone jest jajko, w tradycji chrześcijańskiej symbol nowego życia i zmartwychwstałego Chrystusa, w tradycji ludowej – symbol siły, płodności i miłości.

(czytaj więcej)