Dziś mamy 7 sierpnia 2025, czwartek, imieniny obchodzą:

05 sierpnia 2025

Pomoc żywnościowa dla potrzebujących. Trwa realizacja programu

fot. KOWR

fot. KOWR

Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową# 2021-2027 to kontynuacja Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (POPŻ). Celem Programu jest przeciwdziałanie deprywacji materialnej przez udzielanie pomocy żywnościowej lub podstawowej pomocy materialnej osobom najbardziej potrzebującym, w tym dzieciom, oraz zapewnianie środków towarzyszących wspierających ich włączenie społeczne. Ponadto w ramach Programu zostanie udostępniana dodatkowa żywność pochodząca z darowizn. Szacuje się, że na ten cel będzie przeznaczone ogółem około 583 mln EUR, z tego: 525 mln EUR z UE (90%, tj. 4,1% alokacji EFS+) i 58 mln EUR z budżetu krajowego (10%).

Rola KOWR i znaczenie przetargów w zapewnieniu jakości i terminowości dostaw programu

W Programie KOWR pełni podwójną rolę#: beneficjenta i instytucji pośredniczącej. Jako beneficjent odpowiada za przeprowadzenie procedury przetargowej na zakup artykułów spożywczych. Jako instytucja pośrednicząca nawiązuje, kontroluje, rozlicza umowy z wykonawcami oraz czuwa nad tym, aby artykuły spożywcze przekazywane potrzebującym były jak najlepszej jakości. Ponadto realizuje wypłaty dla organizacji partnerskich z tytułu kosztów administracyjnych, transportu i magazynowania oraz kosztów środków towarzyszących. Finansowaniem objęte są również działania dotyczące kosztów gromadzenia, transportu, magazynowania i dystrybucji żywności pochodzącej z darowizn

8 lipca 2025 r. zostało opublikowane postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego pn. Dostawy artykułów spożywczych w ramach Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 Podprogram 2025 o szacunkowej wartości ponad 532 mln zł netto i opiewa na dostawę łącznie ponad 63 tys. ton żywności do ogólnopolskiej sieci magazynów organizacji.

Do objęcia pomocą przewidziano 1 300 000 osób najbardziej potrzebujących.

Zestaw na Podprogram 2025 dla jednego odbiorcy końcowego obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 48,73 kg.

Przedmiotem zamówienia będzie dostawa 24 artykułów spożywczych: groszku zielonego, fasoli białej, passaty pomidorowej, dżemu truskawkowego, soku jabłkowego, sosu warzywnego słodko-kwaśnego, makaronu 4 jajecznego wstążki, mąki pszennej, kaszy gryczanej, płatków owsianych, herbatników maślanych, kawy zbożowej rozpuszczalnej, mleka UHT, sera podpuszczkowego dojrzewającego, szynki wieprzowej, szynki drobiowej, gulaszu angielskiego, kiełbasy podsuszanej, filetów z makreli w sosie pomidorowym, cukru białego, miodu nektarowego wielokwiatowego, oleju rzepakowego, fasolki po bretońsku oraz klopsików wieprzowych w sosie koperkowym.

Lista artykułów spożywczych dystrybuowanych wśród osób najbardziej potrzebujących w ramach każdego podprogramu powstaje w oparciu o propozycje i uzgodnienia z organizacjami partnerskimi. W Wytycznych Instytucji Zarządzającej (Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej) wskazany jest zestaw artykułów spożywczych wraz z określeniem gramatury każdego produktu z poszczególnych grup towarowych, który przysługuje osobie najbardziej potrzebującej.

Katalog artykułów spożywczych dostarczanych w ramach FEPŻ stanowią produkty podstawowe z możliwie długim terminem przydatności do spożycia, z uwagi na m.in. specyfikę procesu dystrybucji wśród osób potrzebujących, dostosowane do możliwych ograniczeń związanych z warunkami transportu, przechowywania w magazynach organizacji regionalnych i lokalnych.

KOWR wychodząc naprzeciw oczekiwaniom odbiorców końcowych dokonał korekty asortymentu przez zwiększenie różnorodności produktów i podniesienie ich jakości.

Dostarczane artykuły spożywcze spełniają wymagania jakościowe oraz wszystkie wymagania prawne, niezbędne do dopuszczenia do obrotu. Ponadto wymagania jakościowe odpowiadają standardom stosowanym w oparciu o Polskie Normy.

Realizacja programu w 2025 r.

W 2025 r. KOWR realizuje Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 (FEPŻ) w ramach Podprogramu 2024.

W Podprogramie 2024 KOWR rozstrzygnął postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego na dostawy 18 artykułów spożywczych tj.: groszku z marchewką, koncentratu pomidorowego, dżemu truskawkowego, makaronu jajecznego świderki, mąki pszennej, płatków owsianych, herbatników maślanych, kawy zbożowej rozpuszczalnej, mleka UHT, sera podpuszczkowego dojrzewającego, szynki wieprzowej mielonej, szynki drobiowej, pasztetu wieprzowego, szprota w oleju, cukru białego, miodu nektarowego wielokwiatowego, oleju rzepakowego oraz fasolki po bretońsku, do magazynów organizacji partnerskich.

Od lutego trwają dostawy i dystrybucja zakupionych ponad 48 tys. ton artykułów spożywczych do magazynów organizacji partnerskich o wartości ponad 343 mln PLN brutto. Realizacja dostaw artykułów spożywczych planowana jest:

  • do sierpnia 2025 r. dla 6 artykułów,
  • do września br. dla 10 artykułów
  • do października dla 2 artykułów.

Dystrybucja artykułów spożywczych wśród blisko 1,3 mln osób najbardziej potrzebujących trwa od stycznia do listopada 2025 r.

W ramach Podprogramu 2024 KOWR dostarcza żywność do magazynów  będących w sieci dystrybucji Federacji Polskich Banków Żywności, Caritas Polska, Polskiego Czerwonego Krzyża oraz Polskiego Komitetu Pomocy Społecznej, która następnie przekazywana jest do ponad 2500 organizacji partnerskich.

Wartość pomocy żywnościowej dla potrzebujących jest rozdzielana regionalnie, zgodnie z zapotrzebowaniem w poszczególnych województwach. Największy udział przypada na mazowieckie (13,15%), następnie małopolskie (8,72%) oraz lubelskie (7,86%). Znaczny udział mają również województwa kujawsko-pomorskie (7,22%), łódzkie (6,20%) oraz podkarpackie (6,45%). Mniejsze proporcje przypadają województwom opolskiemu (1,88%), świętokrzyskiemu (2,72%) i lubuskiemu (2,73%). Pozostałe regiony otrzymują wsparcie na poziomie od około 3,6% do niemal 10% wartości pomocy, co zapewnia równomierne wsparcie na terenie całego kraju.

Dodatkowo każda z organizacji przeprowadza szereg działań towarzyszących. Są to działania wykraczające poza dystrybucję żywności lub podstawowej pomocy materialnej, mające na celu przeciwdziałanie wykluczeniu społecznemu i przyczynienie się do wyeliminowania ubóstwa, takie jak kierowanie osób do służb świadczących usługi społeczne i zdrowotne, w tym wsparcie psychologiczne, lub świadczenie takich usług, udzielanie stosownych informacji na temat usług publicznych lub udzielanie porad dotyczących gospodarowania budżetem domowymi inne.

Podsumowanie

Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021–2027 to skuteczne narzędzie wsparcia dla osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej. Dzięki zaangażowaniu KOWR oraz współpracy z licznymi organizacjami partnerskimi, pomoc trafia do szerokiego grona osób najbardziej potrzebujących w całej Polsce. Przetargi organizowane przez KOWR, kontrola jakości artykułów spożywczych oraz nadzór nad dystrybucją prowadzoną przez organizacje partnerskie gwarantują, że produkty są wysokiej jakości, a cały proces przekazywania żywności odbywa się sprawnie i transparentnie. Realizacja programu to nie tylko dostarczanie żywności, ale także szerokie działania wspierające integrację społeczną i przeciwdziałanie wykluczeniu.

Źródło: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

Oceń artykuł: 1 7

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (2) Zgłoś naruszenie zasad

    • -2 (4)

    Nakielanka, w dniu 05-08-2025 11:00:20 napisał:

    W jakim kraju my żyjemy , przecież miało być lepiej , taniej i weselej a my znowu żyjemy żebrząc ratując się od biedy . Tego chcieliśmy kochani rodacy .

    odpowiedz

    • 5 (5)

    Patologia, w dniu 05-08-2025 11:26:23 napisał:

    Ubóstwo społeczne źle świadczy o państwie polskim.Bieda w tak rozwiniętym kraju jest nie do przyjęcia i nieakceptowalna.Na "programach| żerują głównie urzędnicy,politycy-to oni są beneficjentami bo fundacje różnej maści,które tworzą,zakładają- są tylko po to by pozyskiwać nienależne im wsparcie finansowe pod przykryciem pomocy ubogim.Żywność jest wyrzucana,zalega na śmietnikach,zalega w kontenerach hurtowniach i sieciówkach.Marnujemy żywność w niewyobrażalnych ilościach.O jakiej więc biedzie,niedożywieniu można mówić-?Ubóstwo,bieda najwyraźniej występuje tylko na potrzeby tych,którzy w białych kołnierzykach kradną fundusze,czyniąc sobie stałe źródło dodatkowego dochodu wykorzystując dziurawy,chory "system" wsparcia dla potrzebujących.

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Rejestracja BDO
500PLN
Torba na akcesoria fryzjerskie
82PLN
Korektor w taśmie
7,99PLN
Sprawozdanie o wytwarzanych odpadach
500PLN
Zezwolenie na transport odpadów
od 2000PLN
Perfekcyjne wygładzenie zniszczonych włosów!
Szkolenie z pierwszej pomocy
49PLN
Szczotki do włosów tytanowe Termix
0

Rozpoczyna się sezon na jeżyny. Duża zawartość antyoksydantów

Rozpoczyna się sezon na jeżyny – jedne z najzdrowszych# owoców późnego lata, które warto włączyć do codziennej diety.

(czytaj więcej)
0

Jak zapobiegać cukrzycy? Może zachorować każdy, bez względu na wiek

Cukrzyca nie jest chorobą zakaźną, lecz bywa nazywana# epidemią XXI wieku. To jedna z najczęstszych chorób cywilizacyjnych.

(czytaj więcej)
0

"Ziemia zapadła się". Dziś rocznica pamiętnej katastrofy

Na początku sierpnia 1977 r. w #kopalni soli w Wapnie niedaleko Wągrowca doszło do katastrofy w wyniku zalania kopalni przez wody podskórne. Nikt z przebywających wówczas w pracy górników nie zginął, ale doszło do kilku poważnych zapadnięć gruntu w okolicy, w wyniku czego część mieszkańców została ewakuowana.

(czytaj więcej)
0

Budowa drogi ekspresowej S10. Jak postępują prace?

Choć tegoroczne lato nie należy do najładniejszych#, to z perspektywy drogowców pozostaje najbardziej intensywnym czasem pod względem postępów w realizowanych pracach. W stosunku do wiosny powiększeniu uległ plac budowy przyszłej drogi ekspresowej S10, który teraz obejmuje już niemal 39 km. Przyjrzyjmy się temu z bliska.

(czytaj więcej)