Idealne danie na uroczysty obiad. Schab faszerowany zachwyci gości

fot. powierzone
Pieczony schab to idealne danie na uroczysty obiad. #Najczęściej faszerowany jest śliwką i orzechami. Istnieje jednak o wiele więcej możliwości. Tym razem możecie zaskoczyć swo-ich gości mniej oczywistymi składnikami. Proponujemy przepis na wyjątkowy schab pie-czony w boczku, faszerowany podsuszaną kiełbasą, grzybami, szpinakiem i suszonymi jabłkami.
Jednym ze sprawdzonych dań na uroczysty posiłek jest pieczony schab. To idealne rozwiąza-nie na święta. Może stanowić bowiem zarówno główną atrakcję świątecznego obiadu, jak również doskonale smakuje na zimno podawany z sałatkami. Najważniejsze, aby był soczysty, kruchy i aromatyczny.
- Podstawą sukcesu jest wybór odpowiedniego mięsa – podkreśla Anna Burak, manager ds. produktu firmy Dobrowolscy. – Schab powinien być dobrej jakości i świeży. Zwróćmy uwagę na to, aby nie był zbyt blady, a raczej jasnoróżowy. Liczy się też jego zapach i konsystencja. Mięso musi być sprężyste, a po naciśnięciu palcem powinno szybko wracać do poprzedniej formy.
Trikiem wielu szefów kuchni jest owinięcie schabu w plastry boczku, co dodaje mu aromatu i zapobiega wysychaniu. Warto też pamiętać, aby przed wstawieniem do piekarnika, krótko opiec schab na patelni. Dzięki wysokiej temperaturze pory w mięsie zamykają się, a soki po-zostają wewnątrz.
Pieczony schab można faszerować wieloma różnymi dodatkami. Doskonale komponują się z nim różnego rodzaju owoce (np. jabłka, śliwki, morele, żurawina), a także grzyby, cebula, szpinak czy ser feta. Niebanalnym rozwiązaniem jest połączenie schabu z wyrobami mięsny-mi, np. kruchą kiełbasą.
Przepis na schab pieczony w boczku, faszerowany podsuszaną kiełbasą, grzybami, szpinakiem i suszonymi jabłkami
Składniki:
- 1,7 kg Schabu bez kości Dobrowolscy
- 250 g Boczku stryjka Dobrowolscy
- 250 g Kiełbasy kruchutkiej podsuszanej od braci Dobrowolscy
- 4 cebule
- po 1 łyżeczce tymianku, majeranku, pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 200 g pieczarek
- 50 g suszonych grzybów leśnych
- 100 g suszonych jabłek
- 100 g świeżego szpinaku
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego
- olej
- woda
- łyżeczka mąki pszennej
- 30 ml octu jabłkowego
Potrzebny będzie jeszcze sznurek z naturalnego materiału do związania mięsa.
Mięso myjemy, osuszamy i przecinamy nożem wzdłuż na całej długości tak, aby powstał w miarę cienki, duży płat. Staramy się, aby płat nie przekraczał grubości 1 cm. Schab naciera-my solą, tymiankiem, majerankiem, pietruszką, zmiażdżonym i pokrojonym drobno czosn-kiem (3 ząbki) i octem. Mięso wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Na patelni podgrzewamy niewielką ilość masła oraz oleju i delikatnie szklimy szalotkę (przez ok. 5 min.). Suszone grzyby moczymy w wodzie do miękkości przez ok. 10 min, odcedzamy, a następnie drobno kroimy. Do grzybów dokładamy pokrojone w drobną kostkę pieczarki, na-stępnie dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 20 min. Jeżeli w trakcie duszenia grzyby będą przywierać do dna, dodajemy trochę wody i mieszamy. W międzyczasie kiełbasę obieramy z osłonki i kroimy na malutkie kawałeczki. Kiełbasę przekładamy na patelnię i pod-smażamy przez ok. 10 min., co chwilę mieszając.
Do garnka wkładamy: podsmażoną kiełbasę, zeszklona szalotkę, drobno pokrojone suszone jabłka, podduszone grzyby leśne i pieczarki, szpinak, dodajemy sól i pieprz.
Dusimy razem ok. 5 min. Ściągamy z ognia, mieszamy, tworząc w miarę jednolitą masę i przekładamy do miski. Mięso wyciągamy z lodówki, rozwijamy na stole. Masę rozkładamy równomiernie na całej płaszczyźnie mięsa i zwijamy tworząc roladę. Z boczku odkrawamy skórę, następnie kroimy go na długie, cienkie plastry. Okładamy schab plastrami boczku. Schab związujemy sznurkiem i podsmażamy z każdej strony przez kilka minut na patelni.
Mięso przekładamy do brytfannny z pokrywką. Jeżeli nie mamy przykrycia, to z góry owijamy folią aluminiową. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy ok. 50 minut. Po tym czasie odkrywamy pokrywkę lub zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10 min.
Sos, który powstanie po pieczeniu mięsa, odcedzamy przez sitko, delikatnie zagęszczamy mą-ką i stawiamy obok brytfanny. Schab podajemy pokrojony w grube plastry, lekko polany so-sem.
Smacznego!
Materiał: Sylwia Makowska
Czytaj również
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Po Wielkanocy zostało jedzenie? Nie wyrzucaj - podziel się!

Po Wielkanocy zostaje # sporo jedzenia. Warto się nim podzielić.
(czytaj więcej)Ciechocińskie tężnie. Coraz bliżej wpisania na listę UNESCO

Zespół zabytkowej warzelni soli w Ciechocinku# został zarekomendowany przez Komitet ds. Światowego Dziedzictwa Kulturowego w Polsce do wpisania na krajową listę informacyjną, która otwiera drogę do międzynarodowego uhonorowania naszego unikatowego zabytku techniki i wpisania go na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
(czytaj więcej)Światowy Dzień Ziemi. Jak możesz się zaangażować?

22 kwietnia swój dzień obchodzi # Ziemia. Pierwszy w historii Dzień Ziemi odbył się w 1970 roku, a jego idea została zapoczątkowana przez amerykańskiego senatora Gaylorda Nelsona, który będąc w 1969 roku świadkiem katastrofy ekologicznej postanowił taki dzień zorganizować.
(czytaj więcej)Tradycje wielkanocne. Dominuje symbolika zwycięstwa życia nad śmiercią

Wielki Tydzień i Wielkanoc to czas obrzędów# religijnych związanych ze śmiercią i zmartwychwstaniem Chrystusa. Cykl świąteczny rozpoczyna Niedziela Palmowa, a kończy śmigus dyngus w Wielkanocny Poniedziałek.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!