Śledzie z bakterią. Ich spożycie może doprowadzić do choroby
fot. freepik
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie obecności bakterii# Listeria monocytogenes w partii śledzia z porem
Zagrożenie
W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii śledzia z porem.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Szczegóły dotyczące produktu
Nazwa produktu: Śledź z porem, 3000 g oraz 1000 g
Numer partii: 27.11.2024
Termin przydatności do spożycia: 25.12.2024
Producent: Zakład PERŁA S.C., 80-209 Chwaszczyno, Miszewko 18, weterynaryjny numer identyfikacyjny 22051807
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
Producent po otrzymaniu informacji o stwierdzeniu obecności Listeria monocytogenes w produkcie niezwłocznie podjął działania zgodne z procedurami zakładowymi. Producent ustalił wszystkich odbiorców kwestionowanego produktu i poinformował ich o konieczności wycofania go z obrotu.
Organy Inspekcji Weterynaryjnej przeprowadziły kontrolę urzędową w zakładzie produkcyjnym i wydały stosowne zalecenia w zakresie bezpieczeństwa żywności.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofania partii z obrotu.
Zalecenia dla konsumentów
Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej pod hasłem „LISTERIOZA”.
Źródło: GIS
Czytaj również
- Sprawdź, kiedy i gdzie nie będzie prądu. Planowane wyłączenia
- Gęsta mgła i słaba widoczność. Ostrzeżenie meteorologiczne
- Inauguracja Roku Jubileuszowego. Celebracja w trzech etapach
- Poszukiwany właściciel roweru. Zguba do odebrania w komisariacie policji
- Odliczanie do Bydgoskiego Orszaku Trzech Króli. Uroczysty przemarsz
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Nie przechowuj potraw zbyt długo. Mogą ulec zepsuciu nawet w lodówce
Święta minęły, a bigos, sernik# i pasztet wciąż czekają na swoją kolej?
(czytaj więcej)Grzybobranie w sezonie zimowym? Tak, to możliwe
Choć większość grzybów pojawia się jesienią, w zimowych miesiącach# również można znaleźć prawdziwe perełki.
(czytaj więcej)Niebawem powitamy Nowy Rok. Jakie są zwyczaje sylwestrowe?
Sylwester nie jest zwyczajną nocą, więc spędzać go #jak każdej innej nie można. To czas, który warto przeżyć wyjątkowo, niecodziennie. Nie znaczy to oczywiście, że trzeba koniecznie iść na bal. Ale zawsze warto pamiętać o obyczajach związanych z tym świętem. Są bardzo barwne i ciekawe. Zarówno te nasze rodzime, jak i wszelkie inne kultywowane w różnych zakątkach świata.
(czytaj więcej)Ustawa podpisana. Wolna Wigilia od przyszłego roku
Wigilia będzie dniem wolnym od pracy #od przyszłego roku – ustawa w tej sprawie przeszła przez Parlament i 24 grudnia została podpisana przez Prezydenta. To rozwiązanie popiera zdecydowana większość Polek i Polaków.
(czytaj więcej)
Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad
Ja, w dniu 12-12-2024 11:55:19 napisał:
odpowiedz
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!