A to ci rybka. Najlepsze wakacyjne przepisy na ryby
fot. InfoWire.pl
Jedzenie ryb to już nie tylko tradycja świąteczna, ale# obowiązkowy element jadłospisu. Serwowane w restauracjach, z chęcią przenoszą się do naszych domów, pokazując swoje najsmaczniejsze oblicze. Dla każdego coś dobrego! Ryby charakteryzują się delikatnym, rozpływającym się w ustach mięsem, które dobrze komponuje się z całą gamą różnorodnych składników. Dobrze włączyć je również do letniego menu. Przynęta gotowa? Sięgnij po najlepsze przepisy szefa kuchni Knorr, a ryba sama zwabi się na talerz!
Król górskich potoków
W górskich potokach czuje się jak ryba w wodzie, dlatego wybiera nurty z krystalicznie czystą wodą. Należy do rodziny łososiowatych. O kim mowa? Powitajcie pstrąga i zróbcie mu miejsce na rozgrzanym ruszcie. To ryba, która idealnie nadaje się na spotkania z przyjaciółmi czy rodziną w towarzystwie grilla. Z dodatkiem koperku, masła czy oliwy smakuje jeszcze lepiej. Pstrąg lekko podpieczony na ruszcie nie traci swojej delikatności, a co lepsze, zyskuje charakteru. Szef kuchni Knorr poleca pstrąga z grilla jako alternatywę dla ciężkostrawnych dań z rusztu. Rybę można podawać z dodatkiem grillowanych warzyw, które dopełnią przygotowaną potrawę.
Pstrąg z grilla
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 2 pstrągi
- 1,5 łyżeczki Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 0,5 pęczka koperku
Sposób przygotowania:
- Rybę starannie umyj oraz oczyść. W tym celu pozbądź się łusek i jeszcze raz umyj pstrąga na zewnątrz i w środku.
- Skrop mięso oliwą z oliwek oraz posyp Delikatem przyprawą uniwersalną Knorr.
- We wnętrzu ryby umieść masło i kilka gałązek koperku.
- Pstrąga grilluj przez około 10 minut z każdej strony.
Francja elegancja
Łosoś od lat cieszy się popularnością i dobrą sławą. To bez wątpienia produkt uniwersalny, ponieważ znakomicie smakuje w wersji smażonej, duszonej, pieczonej czy grillowanej. Ryba sprawdzi się zarówno w roli efektownej przystawki, jak i dania głównego serwowanego pod-czas uroczystego obiadu. Łososia można podawać w wersji solo, ale nie tylko. Dobrze czuje się także w towarzystwie innych składników. Co powiecie na łososia w cieście? To danie łączy w sobie całą gamę smaków i różnorodnych struktur. Delikatny łosoś obtoczony chrupiącym ciastem francuskim, a to wszystko z dodatkiem szpinaku, suszonych pomidorów, sera ricotta i papryczki chili. To danie popisowe, obok którego nie da się przejść obojętnie!
Łosoś w cieście
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
sos:
- 200 g pieczarek
- pół cebuli
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki śmietany
- 1 opakowanie Sosu do pieczeni jasnego Knorr
farsz:
- 2 cebule
- 1 papryczka chili
- 450 g szpinaku
- 2 łyżki Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 300 g sera ricotta
- 100 g suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 kg fileta z łososia
- 500 g ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
- Posiekaj i podsmaż czosnek, chili i cebule. Do całości dodaj rozmrożony oraz odciśnięty z nadmiaru wody szpinak. Wszystko smaż jeszcze przez moment. Następnie dopraw do smaku jedną łyżką Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr i gałką muszkatołową. Ostudź szpinak i połącz go z serkiem ricotta oraz pokrojonymi w kosteczkę suszonymi pomidorami.
- Rybę oczyść z ości oraz usuń z niej skórę. Mięso posyp pozostałą częścią Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr. Łososia połóż na rozwałkowanym płacie ciasta francuskiego. Na górze rozłóż szpinak. Roztrzep jajko i posmaruj nim brzegi ciasta. Na koniec zroluj ciasto. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 20 minut.
- Pozostałe pół cebuli pokrój w kostkę, a pieczarki w plastry. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem przez około minutę.
- Patelnię odstaw z ognia. Następnie wlej 200 ml zimnej wody i połącz z Sosem do pieczeni jasnym Knorr. Wszystko starannie rozmieszaj, aby sos nie miał grudek. Gotuj go przez 5 minut. Po tym czasie zapraw śmietaną. Rybę podawaj z sosem.
Czytaj również
- Co przygotować na majówkę? Pyszne i tanie dania
- Smaczne posiłki na świeżym powietrzu. Jak urozmaicić grillowanie?
- Jak gotować wiosną, aby schudnąć zdrowo? Zrzuć zbędne kilogramy
- Można je gotować, smażyć lub zapiekać. Rusza sezon na szparagi
- Odpoczynek na łonie natury. Co warto zabrać ze sobą na piknik?
Dodaj komentarz
38. rocznica katastrofy w Czarnobylu. Konsekwencje zdrowotne i środowiskowe
W kwietniu 1986 r. całym światem wstrząsnęła wiadomość o awarii #w Czarnobylskiej Elektrowni Atomowej położonej na terenie ZSRS, ok. 100 km. na północ od Kijowa. W efekcie błędów operatorów przeprowadzających jeden z testów oraz wad konstrukcyjnych reaktora jądrowego 26 kwietnia 1986 r. o godzinie 1:23 doszło do dwóch wybuchów.
(czytaj więcej)Sprawdzono jakość handlową jaj. Jakie nieprawidłowości stwierdzono?
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów #Rolno-Spożywczych (IJHARS) przedstawia wyniki planowej kontroli w zakresie jakości handlowej jaj, przeprowadzonej w IV kwartale 2023 r. w sklepach spożywczych i innych punktach sprzedaży detalicznej na terenie całego kraju.
(czytaj więcej)Zmień swoje dotychczasowe nawyki. Serce kocha sport
Systematyczna aktywność fizyczna jest podstawą# zdrowego stylu życia. Małymi krokami spróbuj zmienić swoje dotychczasowe nawyki.
(czytaj więcej)Poranne ćwiczenia strażaków. Udział wzięło pięć zastępów
W czwartek, 25 kwietnia w godzinach rannych strażacy #prowadzili ćwiczenia na obiekcie przy ulicy Kcyńskiej w Szubinie.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!