Dziś mamy 1 września 2024, niedziela, imieniny obchodzą:

15 sierpnia 2024

Kawy i herbaty o znikomej jakości. Negatywne wyniki kontroli

fot. IJHARS

fot. IJHARS

Ponad połowa skontrolowanych sklepów specjalistycznych# oferowała kawy, herbaty i herbatki o niewłaściwej jakości.

Inspektorzy podczas kontroli tego asortymentu wzięli pod uwagę ogólne przepisy dotyczące jakości handlowej żywności oraz zweryfikowali kontrolowane towary pod względem deklaracji. Produktami priorytetowymi były: kawy, herbaty oraz herbatki owocowe i ziołowe sprzedawane luzem. Skontrolowano również towary sprzedawane w opakowaniach producenta, dostępne w sklepach podczas kontroli. W I kw. 2024 r. skontrolowano 91 sklepów w całej Polsce, kwestionując jakość towarów w 54 punktach sprzedaży (59,3%). 

Cechy organoleptyczne

Kontrolą objęto 30 partii towarów, nie kwestionując ich w tym zakresie.

Cechy fizykochemiczne

Kontrolą objęto 190 partii. Nieprawidłowości wykazano w 16 partiach (8,4%). Przeprowadzone badania laboratoryjne wykazały obecność:

  • zanieczyszczeń, np. muszli ślimaków, kamyków, fragmentów plastiku, gałązek, cementu, piór ptasich, 
  • barwników niedopuszczonych do stosowania w herbatach, np. E 102 tatrazyny, E 104 żółcieni chinolinowej, E 123 amarantu, 
  • niezadeklarowanego składnika (w kawie oznakowanej jako 100% robusta wykryto ziarna arabiki).

Dodatkowo stwierdzono przypadki podmiany asortymentowej, gdzie np. zamiast deklarowanej czarnej jagody i borówki, w składzie wykryto aronię.

Znakowanie

W zakresie znakowania sprawdzono 325 partii, z czego zakwestionowano 167 partie (51,4%).

Kontrola nakierowana była na produkty sprzedawane luzem. Właśnie wśród nich odnotowano więcej błędów w zakresie przekazywania konsumentom informacji o produkcie, tj. na 266 partii produktów sprzedawanych luzem nieprawidłowości stwierdzono w 55,3%. W przypadku produktów opakowanych odsetek nieprawidłowości był niższy i wyniósł 33,9%.

Stwierdzono m. in.:

  • Brak obowiązkowych informacji, w tym wykazu składników, dostępnych bezpośrednio dla konsumentów w miejscu sprzedaży. 
  • Bezpodstawne nazywanie produktu herbatą, w przypadku gdy do produkcji nie zostały użyte liści krzewu Camelia sinensis (herbata chińska). 
  • Brak informacji o rodzaju herbaty (czarna, zielona). 
  • Obecność w produkcie składnika niezadeklarowanego w wykazie składników, np. suszonych owoców. 
  • Brak w produkcie składnika deklarowanego w nazwie lub wykazie składników. 
  • Brak w wykazie składników komponentów składnika złożonego, np. w kandyzowanym ananasie – cukru, w suszonej moreli – oleju. 
  • Podmiana asortymentowa, np. zamiast deklarowanej czarnej jagody, w składzie występowała aronia. 
  • Podanie wykazu składników bez zachowania kolejności malejącej. 
  • Brak informacji w nazwie produktu o jego postaci lub przetworzeniu jakiemu został poddany wyrób, np. ziarnista, palona, mielona. 
  • Obecność w wykazie składników niedopuszczonego do stosowania w herbatach barwnika.

Dodatkowo dwukrotnie stwierdzono sprzedaż towaru po upłynięciu daty minimalnej trwałości określonej przez producenta.

Zastosowane sankcje

W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy wydali 36 decyzji administracyjnych nakładających kary pieniężne, 9 decyzji w związku z odstąpieniem od wymierzenia kary pieniężnej ze względu na niską szkodliwość czynu.

Dodatkowo nałożyli 11 mandatów karnych oraz wydali 49 zaleceń pokontrolnych.

Z uwagi na niezakończone postępowania administracyjne oraz trwające procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji może ulec zmianie.

Konsumencie! Zwróć uwagę jeśli kupujesz kawę lub herbatę:

  • Sprzedawca produktów luzem jest zobowiązany podać informacje dotyczące m. in. ich nazwy i składu. Nazwa produktu powinna być uzupełniona o opis dotyczący jego cech charakterystycznych, np. mielona, ziarnista, czarna, zielona itp. Jeśli producent nie stosuje liści krzewu Camelia sinensis nie może nazywać swojego wyrobu herbatą i taka nazwa nie może pojawiać się w sklepie.
  • Skład produktu powinien odzwierciedlać składniki faktycznie znajdujące się w produkcie, użyte do jego przygotowania wymienione w kolejności malejącej w momencie użycia.
  • Towar nie może być sprzedawany po upływie daty minimalnej trwałości określonej przez producenta.

Źródło: IJHARS

Oceń artykuł: 2 1

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (2) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    Ja, w dniu 16-08-2024 11:23:06 napisał:

    No proszę wszystkie firmy robią Polaków w bambuko nauczyli się wiadomo od kogo ..okradanie oszukiwanie cena ta sama a produktu o połowę mniej o jakości nie wspomnę .

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (1)

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Praca na wysokości
60PLN
Szkolenie z zakresu ochrony danych osobowych
79PLN
KOBIZE
500PLN
Metodyka prowadzenia instruktażu stanowiskowego
49PLN
Audyt środowiskowy
3000PLN
Korzystanie ze środowiska
500PLN
Budowa hal
Ewidencja odpadów BDO (pakiet mini)
2400 zł / rokPLN
0

Przygotuj się na pierwszy dzwonek. Zadbaj o kręgosłup swojego dziecka

Właściwe dopasowanie plecaka lub tornistra# wpływa na postawę dziecka oraz jego komfort. Jak zatem prawidłowo go nosić, aby nie obciążał kręgosłupa najmłodszych?

(czytaj więcej)
0

Nawłoć kandyjska to IGO. Wygląda pięknie, ale zagraża innym roślinom

Nawłoć kanadyjska kwitnie od lipca do #października, najbardziej intensywnie od połowy sierpnia do końca września. Występuje na terenie niemal całego kraju. Chociaż w lecie kwiaty nawłoci kanadyjskiej wyglądają pięknie, to jest gatunkiem inwazyjnym, który zagraża gatunkom rodzimym.

(czytaj więcej)
0

Bidony coraz bardziej popularne. Zapobiegaj rozwojowi bakterii

Bidony oraz wielorazowe butelki do wody są bardzo popularne# wśród dzieci, młodzieży i dorosłych. Dzięki nim mamy wodę zawsze pod ręką, co pomaga nam utrzymać odpowiedni poziom nawodnienia, zarówno w trakcie codziennych aktywności, jak i w pracy, w szkole czy podczas treningów.

(czytaj więcej)
0

Jak upał wpływa na ludzki organizm? Chroń się przed słońcem

Upał to stan pogody, gdy temperatura powietrza# przy powierzchni ziemi przekracza 30 st. C. W ciągu dnia, najwyższa temperatura występuje pomiędzy godziną 15 a 18, a nie jak się powszechnie sądzi - w południe, zaś największe promieniowanie UV notowane jest w godzinach 12 – 13.

(czytaj więcej)